Nagyvilág

Életfogytiglanra ítélték a charlottesville-i neonáci gyilkost

A bíró szerint túl nagy kockázatot jelentene visszaengedése a társadalomba.

Életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki a bíró arra a férfira, aki 2017-ben Charlottesville-ben, egy fehér felsőbbrendűséget hirdető demonstráción az ellentüntetők közé hajtott, és megölt egy 32 éves nőt, Heather Heyert. Erről a Reuters számol be.

Az önmeghatározása szerint neonáci James Fields bocsánatot kért azután, hogy a bíróságon lejátszották az esetről készült felvételt, és enyhébb büntetést kért. A bíró azt mondta, el kellett fordítania a tekintetét, amikor a felvételen az látszott, hogy emberek szállnak a levegőben, miután Fields közéjük hajtott, és úgy ítélte meg, túl nagy kockázatot jelentene a 22 éves férfi visszaengedése a társadalomba.

Fields ügyvédei azzal próbáltak érvelni, hogy a férfi megfélemlítve érezte magát és önvédelemből cselekedett, emellett fiatal korára és mentális problémáira hivatkozva kérték felmentését. Az ügyészség szerint azonban már jóval az eset előtt erőszakos megnyilvánulásai voltak. A támadás előtt egy hónappal kitett az Instagramra egy képet, amin egy tüntetők közé hajtó autó látszott, azzal a szöveggel, hogy „jogotok van tüntetni, de én meg elkések a munkából”.

Az ügyészek kitértek arra is, hogy amikor Fields az eset után telefonon beszélt az anyjával a börtönből, elutasította anyja kérését, hogy kérjen bocsánatot az áldozat anyjától. Azt mondta, Heyer anyja „egy kommunista, fehérellenes liberális, ő az ellenség”. Csak idén márciusban egyezett meg az ügyészséggel, hogy beismeri a gyűlöletbűncselekmény elkövetését, cserébe nem kérnek rá halálbüntetést. (Fotó: Europress – AFP PHOTO / Albermarle County Jail)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik