Nagyvilág

Egyedül él egy szellemvárosban egy 88 éves férfi

A Csernobil című sorozat sikerének köszönhetően turisták tömegeinek célpontjává vált Pripjaty, az atomerőmű-baleset miatt, 1986-ban, egyik napról a másikra elnéptelenedett város. A világnak azonban a volt szovjet mintavároson kívül is bőven vannak még szellemvárosai. Ezeken a helyeken járt az Abandoned Engineering című dokumentumfilm-sorozat stábja.

Az egyik szellemváros, az Argentínában fekvő Villa Epecuén nem teljesen kihalt. Egyetlen lakója van, a 88 éves Pablo Novak, aki azt hitte egyszer majd a többi ember is visszatér a településre – írja a Mirror című brit bulvárlap.

A Buenos Airestől 540 kilométerre, délnyugatra fekvő Villa Epecuén üdülőváros az 1920-as években épült ki, egy sóstó partján. A Laguna de Epecuén vize tízszer sósabb az óceánnál, ezért gyógyhatásúnak tartották. A XX. század folyamán egyre többen nyaraltak a környéken. Az ötvenes – hatvanas években a városnak ötezer állandó lakója volt, és minden nyáron húszezer turista érkezett oda, akiknek az ellátásáról több mint kétszáznyolcvan üzlet gondoskodott.

A nyolcvanas években azonban, a klímaváltozás hatására egyre több eső hullott a vidékre. A környékre korábban is jellemzők voltak az áradások, ezért több terv is volt a katasztrófa elkerülésére, épült például egy gát, aminek meg kellett volna védenie a várost, de 1985. november 10-én a víz győzött. A tó vízszintje óránként egy centiméterrel emelkedett, a helyiek arra ébredtek, hogy a házaikban bokáig ér a víz. Bár a katasztrófában szerencsére senki sem halt meg, nagyjából ezerötszáz embernek kellett pillanatok alatt összepakolnia, amit csak tudott, és minden mást hátrahagyva menekülnie.

Mindenki azt hitte, csak átmenetileg hagyja el az otthonát, de nyolc évvel később, 1993-ban, a települést még mindig tíz méternyi sós víz borította.

Aztán 2009-ben a klímaváltozás ismét éreztetni kezdte a hatását, ekkor hosszú száraz időszakok formájában. A közel negyedszázados áradás lassan visszahúzódott, és az addig sós víz alatt álló üdülőváros ismét előbukkant. Csak egyetlen épület marad állva: a város határában álló mészárszék.

Pablo Novak Epecuénben született, és ott is élt a szüleivel és a tizenegy testvérével. Amikor jöttek a katonák, hogy mindenkit kimenekítsenek, a férfi csak egy a városhoz közel álló tanyáig ment. A családja rég messzire költözött, de ő ma is ott él a kutyáival, a környék egyetlen lakható épületben. Egy darabig várta, hogy egyszer majd jobbra fordul a helyzet, és az emberek visszatérnek, de ma már tudja, hogy ez soha sem fog megtörténni.

Mégis inkább egész nap a romok között bolyong, és a régi időkre emlékszik, minthogy elhagyja a szülőföldjét.

Pablo azt mondja, amikor hetven éves lett, a lányai adtak neki annyi pénzt, amennyiből vehetett volna egy házat magának valahol, de azt válaszolta, ameddig járni bír, maradni szeretne. Majd ha már nem tud lábra állni, elvihetik az otthonából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik