Nagyvilág

Diplomáciai botrány Szlovákiában a házelnök miatt

Meghívta a fehérorosz diktátort a külügy és az államfő háta mögött.

Andrej Danko meghívta a fehérorosz diktátort, Alexander Lukasenkót (Aljakszandr Lukasenkát) a szlovák nemzeti felkelés évfordulójára. Erről azonban a szlovák parlament elnöke sem a külügyminisztériummal, sem Zuzana Čaputová államfővel nem egyeztetett – írja a Paraméter.

Danko régóta nagy rajongója a fehérorosz elnöknek, de eddig hallgatott róla, hogy meg is hívta Szlovákiába, eddig csak egy fehérorosz küldöttségről beszélt. A házelnök ezzel diplomáciai botrányt okozott, kellemetlen helyzetbe hozta az államfőt és Peter Pellegrini kormányfőt is.

Čaputová ezért csütörtökön közölte, értesítette a fehérorosz elnököt, hogy a meghívás nem elnöki szintű.

Az elnököt az adott ország elnökének kellene meghívnia

– jelentette ki, egyúttal hozzátette, bízik benne, a közleménye elég egyértelmű jel lesz. Miroslav Lajčák külügyminiszter szerint a szlovák házelnök baklövést követett el, amikor Čaputová tudta nélkül hívta meg a fehérorosz elnököt, amiről egyébként ő is csak később szerzett tudomást.

Danko kitart. Azt mondta, a fehérorosz elnök nem hivatalos útra  érkezne Szlovákiába, ahol az ő személyes vendége lenne. Közben egyébként ő is aláírta azt a közös nyilatkozatot, amelyben a három legfőbb közjogi méltóság kiállt Szlovákia európai és euroatlanti értékei mellett.

Kiemelt kép: Zuzana Čaputová/Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik