Nagyvilág

Bűnösnek vallotta magát a politikusgyilkossággal gyanúsított neonáci férfi

Lapértesülések szerint bűnösnek vallotta magát az a német férfi, akit a német hatóságok azzal gyanúsítottak, hogy június elején meggyilkolta Walter Lübckét. Stephan E. a kasseli járási államigazgatási hivatal vezetőjét közvetlen közelről lőtte fejbe, a férfi házának teraszán.

E. azt vallotta, hogy egyedül tervelte ki és követte el a gyilkosságot, a tettét Lübcke korábbi, menekültek mellett való kiállásával indokolta – írja a Spiegel.

A nyomozóhatóságok ettől függetlenül továbbra is vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a férfinak voltak tettestársai.

A bűncselekmény után két héttel, egy Kassel melletti településen vette őrizetbe a rendőrség Stephan E.-t, a tetthelyen talált DNS-nyomok alapján. E.-ről később kiderült, hogy szélsőjobboldali nézetekkel és kapcsolatokkal rendelkezett.

A most 45 éves férfi 1993-ban csőbombát helyezett el a Hessen tartományban található Hohenstein-Steckenroth menekültszállásánál. A bomba egy autóban lépett működésbe, az ki is gyulladt, de a lakók még a robbanószer detonációja előtt eloltották a tüzet. 1992-ben a wiesbadeni főpályaudvar wc-jében késsel életveszélyesen megsebesített egy férfit. Azzal indokolta a tettét a bíróság előtt, hogy úgy érezte, hogy az áldozat szexuálisan molesztálja, majd kijelentette, nagyon zavarja, hogy a szemtanúk között „láthatóan van egy külföldi is”.

Neonáci terrorveszélyt vetíthet előre a fejbe lőtt német politikus halála
Walter Lübcke halála nem csak azért döbbentette meg a német közvéleményt, mert a politikust hidegvérrel, a saját háza teraszán lőtték fejbe, hanem azért is, mert egyre több jel mutat arra, hogy a háttérben szélsőjobboldali motivációk vannak.

Lübcke meggyilkolásának ügyében eleinte sötétben tapogatózott a rendőrség, de a szélsőjobboldali indíték már akkor felmerült. A meggyilkolt CDU-s politikus ugyanis 2015-ben egy, a migrációs krízis csúcspontján egy lakossági fórumon a keresztényi elvek és a békés együttélés fontosságára hívta fel a figyelmet, és azt mondta, hogy ha valakinek nem tetszik, hogy Németország ezekre az elvekre épül, akkor el lehet menni. A neonáci körök ezen felháborodtak, Lübcke több fenyegetést is kapott és egy időre rendőri védelem alá helyezték.

Szakértők szerint az is a szélsőjobboldali tettesek gyanúját vetette fel, hogy az elkövetés módja nagyon hasonlított azokra a gyilkosságokra, amelyeket a neonáci terrorista sejt, az NSU tagjai követtek el 2000 és 2007 között. A csoport két tagja 2000 és 2007 között kilenc török és görög származású bevándorlót, valamint egy rendőrnőt végzett ki célzott fejlövéssel.

Kiemelt képünkön Horst Seehofer német belügyminiszter (b) és a nyomozás vezetői egy korábbi sajtójátékoztatón, John MACDOUGALL/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik