Nagyvilág

Trump írt neki, Kim Dzsongun nagyon boldog

Észak-Koreában úgy vélik, az amerikai elnök „kiváló” levelet írt.

Az észak-koreai állami hírügynökség vasárnap jelentette, hogy Kim Dzsongun „kiváló levelet kapott” Donald Trumptól. A KCNA azt írta, az észak-koreai vezető értékeli az amerikai elnök „politikai ítélőképességét és rendkívüli bátorságát”, ezért „figyelmesen tanulmányozni fogja a levél érdekes tartalmát”. Hogy mitől érdekes a levél, azt a hírügynökség nem árulta el.

A Fehér Ház egyelőre nem erősítette meg, hogy Trump levelet írt volna Kimnek, de a dél-koreai elnöki hivatal jelezte: tud az üzenetről, és kedvezőnek tartja, hogy továbbra is a legmagasabb szinten zajlik párbeszéd Phenjan és Washington között.

Június 11-én Trump számolt be arról, hogy nagyszerű és nagyon szívélyes levelet kapott Kimtől. Az amerikai elnök megerősítette: bízik Észak-Koreában annak ellenére, hogy eddig nem tapasztalt kézzelfogható előrelépést az atommentesítés terén.

Mint az MTI felidézi, a párbeszéd intenzitása Trump és Kim februári hanoi csúcstalálkozója óta csökkent. Az Egyesült Államok jelezte: csak azt követően hajlandó feloldani a szankciókat, ha  Észak-Korea felszámolta nukleárisfegyver-arzenálját. Phenjan ellenben a lépcsőzetes megközelítést támogatja, és azt várja, hogy az atommentesítés irányába tett minden egyes lépését amerikai engedmények kövessék.

Kiemelt kép: MTI/EPA/KCNA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik