Nagyvilág

Elbukott a puccskísérlet Etiópiában

Meglőtték a vezérkari főnököt. Azt nem tudni, megölték-e, vagy csak megsebesítették.

Abij Ahmed Ali etióp kormányfő a tévében jelentette be, hogy  meglőtték a vezérkari főnököt. Azt még nem tudni, megölték-e, vagy megsebesítették. Órákkal korábban sikertelen puccskísérletet hajtottak végre az afrikai ország északnyugati részén.

Megpróbálták megdönteni az amharai regionális kormányt. Amhara Etiópia kilenc államának egyike. A kormányfő azt mondta, a regionális kormányzat éppen ülésezett, amikor az államcsíny történt.

Az amharai különleges erők vezetője vasárnap hajnalban közölte, hogy a puccsisták többségét elfogták, néhányan vannak szökésben. A hatóságok felfüggesztették az internet-szolgáltatást.

A tavaly hatalomra került kormányfő korábban politikai foglyokat engedett el, engedélyezte, hogy több betiltott ellenzéki párt újrakezdje működését, a súlyos emberi jogi visszaélésekkel vádolt tisztviselőket bíróság elé állíttatta. Gazdasági reformokat indított, és több mint húsz évnyi konfliktus után békét kötött Eritreával.

Hatalomra kerülése és az általa képviselt irányvonal azonban nem aratott osztatlan tetszést. 2018 júniusában gránáttal támadást hajtottak végre egy ülésen, amelyen a miniszterelnök is részt vett. Az etiópiai legfőbb ügyész elmondta, hogy a titkosszolgálat egyik tisztjét gyanúsítják a merénylet elkövetésével.

Ahogy a központi kormány szorítása engedett, úgy lángolt fel újra az etnikai erőszak több régióban, köztük Amharában. A konfliktusok miatt országszerte több mint egymillióan kényszerültek elhagyni otthonaikat. Etiópiában jövőre parlamenti választást tartanak. A zavargások ellenére ellenzéki pártok azt kérték, hogy ne halasszák el a voksolást. (mti)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik