Nagyvilág

Bezuhant Boris Johnson támogatottsága

Nem aratott zajos sikert minapi hangos összeveszése az élettársával.

Rövid idő alatt nagyot esett a legesélyesebbnek tartott brit miniszterelnök-jelölt, Boris Johnson választói támogatottsága, miután minapi hangos összeveszése élettársával az országos lapok címlapjaira került.

Kihívták a rendőröket Nagy-Britannia leendő miniszterelnökéhez, olyan hangosan üvöltözött a barátnőjével
Johnson azt üvöltötte a barátnőjének, hogy hagyja békén a laptopját, ő pedig számonkérte, hogy miért teszi tönkre a kanapét vörösborral.

Már csak Johnson és Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter küzd a miniszterelnökségért, kettejük közül választja meg jövő hónap végéig a Konzervatív Párt 160 ezer tagja Theresa May utódját. A londoni fogadóirodáknál és a közvélemény-kutatóknál  eddig Boris Johnson volt a favorit.

A Survation közvélemény-kutató cég a Mail on Sunday című vasárnapi konzervatív brit lapnak csütörtökön még azt mérte, hogy a britek 36 százaléka, és a konzervatív szavazók 55 százaléka szerint Johnson a legjobb jelölt a kormányfői posztra. Jeremy Huntról 28-28 százalék vélekedett így.

A péntek hajnali családi botrány után a Survation megismételte a felmérést. Ekkor a teljes választói körön belül már csak 29 százalékos, a konzervatív választók között 45 százalékos volt Johnson támogatottsága. Huntról a második vizsgálatba bevont teljes választói minta 32 százaléka, a konzervatív támogatók 34 százaléka mondta azt, hogy ő lenne a jobb miniszterelnök.

Hunt így az országos mintán belül átvette a vezetést, a konzervatív szavazók körében pedig 27 százalékpontról 11 százalékpontra csökkent Johnson támogatottsági előnye egyetlen nap alatt.

A magánéleti botrány már a politikai versengés egyik központi témájává vált. A szombaton Birminghamben tartott első kampányvitát vezető újságíró is kitartóan faggatta arról Johnsont, aki folyamatosan kitért a válasz elől, mondván: nem hiszi, hogy az emberek ilyesmikről akarnának hallani.

Boris Johnson gondjai a családi viszály nélkül is sűrűsödnek. A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap szerint Julian Smith, a Chief Whip, az alsóházi tory-frakció fegyelmének fenntartásáért felelős kabinettag figyelmeztette a stábját, ha Boris Johnson lesz a miniszterelnök, akár már első munkanapján bizalmatlansági indítvánnyal szembesülhet, és abba bele is bukhat.

Ugyanezt mondta a The Sunday Timesnak Dominic Grieve, a brit kormány volt jogi főtanácsadója, aki szerint ha Johnson – a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere – miniszterelnökként a brit EU-tagság rendezetlen, megállapodás nélküli megszüntetésére törekedne, akkor bizalmatlansági indítvánnyal kerülne szembe, és ezt el is vesztené.

Johnson a vezetőválasztási kampányban kijelentette: ha ő lesz a Konzervatív Párt új vezetője és így az új brit miniszterelnök, az Egyesült Királyság a Brexit október 31-i határnapján mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár sikerül elfogadtatni az eddig háromszor elvetett Brexit-megállapodást a brit parlamentben, akár nem. (mti)

Boris Johnson szerint október 31-ig végrehajtható a Brexit
A volt brit külügyminiszter szerint az uniós barátok biztos nem fognak értelmetlen vámokat kivetni.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Andy Rain

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik