Nagyvilág

Oroszok segítenek Vietnámnak megőrizni Ho Si Minh holttestét

A vegyszerekért pénzt kértek a Szovjetunió összeomlása után, de Vietnámnak a vegyszermaradványok elemzésével sikerült ellopni a receptet.

Orosz tudósok részvételével hozott létre szakértői csoportot Vietnám, hogy megőrizzék a kommunista állam alapító vezetője, Ho Si Minh holttestét – tudósít a Reuters hírügynökség. A szakértők jövő hónapban kezdik meg a csaknem ötven éve bebalzsamozott holttest állapotának felmérését.

A tudósításból kiderül, hogy a múltban több ország, így Kína, Észak-Korea és Vietnám is a Szovjetuniótól kapott segítséget vezetőik holttesteinek megőrzéséhez, a Lenin-mauzóleum szakértői révén. Folyamatos és költséges feladatról van szó, ami időről időre az újrabalzsamozást is magában foglalja.

A néhai vietnámi vezető holttestét Hanoiban, egy szovjetek által épített nagy mauzóleumban, üvegkoporsóban tették közszemlére. A Szovjetunió összeomlása után Oroszország pénzt kért Vietnámtól a szükséges vegyi anyagokért, és hiába kérte Vietnám, hogy árulják el azok összetételét.

A mauzóleum egyik munkatársa nemrég a vietnámi állami médiában elárulta: az orosz szakértők munkája után ottmaradt vegyszermaradványok elemzésével sikerült elsajátítaniuk a mumifikáció tudományát, de továbbra is hívnak orosz szakértőket az állagmegóváshoz. (Fotó: Europress – AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik