Nagyvilág

Összeomlófélben az Adria Airlines, érdemes figyelni utazás előtt

A balkáni és adriai utakat tervezőknek érdemes odafigyelniük a következő hetekben, mert ugyan járatai újraszervezését és a korábbinál nagyobb rendet ígér a legnagyobb szlovén légitársaság, ám ha egyes híreknek megfelelően tényleg megrendül a cég, nagy bajba kerülhet, aki a volt Jugoszlávia tagköztársaságai között az Adria Airlinesszal akart repülni.

A szlovén nemzeti légitársaság, illetve az ezt a szerepet betöltő legnagyobb helyi vállalat, az Adria Airlines (AA) esetleges közeli összeomlásáról cikkezik a sajtó.

A bajba került szlovén légitársaságot 2016-ban privatizálta egy luxemburgi székhelyű cég, a 4K Invest, amely a szlovén államtól vette meg az AA 96 százalékát. A szlovén sajtó hírei szerint ugyanakkor német kézben van a cég.

A légitársaság elsősorban a szlovén és az ex-jugoszláv repülőtereket kötötte össze, illetve német repterekre „hordta rá” az utasokat. Így a montenegrói Podgorica, a koszovói Pristina, a macedóniai Szkopje, a boszniai Szarajevó és a szlovén főváros, Ljubljana szerepelt a főbb úti céljai között, de a horvátországi Dubrovnikba és Brac szigetére is repült az AA.

Az Adria Airlines-ról már régóta érkeztek kedvezőtlen hírek. Így svájci leányvállalata, a Darwin Airline (amely Adria Airways Switzerland néven is működött) már 2017-ben csődbe ment, majd hamarosan felhagyott minden üzleti tevékenységgel. Idén pedig a cég megszorításokat jelentett be, így a dubrovniki és Brac szigeti járatait is törölte, illetve ritkította. Ugyanakkor a korábban említett, koszovói, boszniai, montenegrói és macedóniai járatokat egyelőre továbbra is üzemelteti – legalábbis tervei szerint – a légitársaság. Az AA az utóbbi időben egyre többször mondja le a járatait.

A Simple Flying nevű weblap szerint az AA-t kezdik ezért kiszorítani a ljubljanai repülőtérről a konkurensek. Ezek az Adria Airlines helyébe kívánnak lépni. A lengyel LOT és a szovjet Aeroflot is feltűnt például új szereplőként a térségben.

Egy szlovén lap, a Dnevnik év eleji hírei szerint az AA partnert keres, illetve tőkét, pénzt szeretett volna szerezni a működtetéshez. Ez az akciójuk azonban aligha járt sikerrel. Ennél sokat mondóbb a lap másik híre, miszerint egy szállodaigazgató, amikor a társaság gépén utazott, kapott egy olyan szendvicset, amiről úgy nyilatkozott, hogy még egy hajléktalan is visszautasítaná. Ebből jókora botrány lett Szlovéniában és persze nem tett jót az amúgy is megtépázott cég hírnevének sem.

A cég az utóbbi napokban elismerte azt is, hogy „technikai és működtetési (operatív) nehézségei” vannak, azaz számos járatot töröltek, lemondtak vagy késnek a gépei.  A válság hátterét, a járatok körüli rendetlenséget a Siol.net internetes szájt igyekezett feltárni. A lap azoknak az oligarchának a nyomába eredt, akik a cég hátterében rejtőzhetnek, s akik a lejtőre küldték a vállalatot. A lap szerint most már a szlovén miniszterelnök, Marjan Šarec is részletesen követi a cégnél zajló folyamatokat. Az sem kerülte el a kormányfő figyelmét, hogy a német tulajdonosok már az AA egyik svájci leányvállalatát is csődbe juttatták. Šarec azt gyanítja, hogy ugyanazt csinálják a tulajdonosok Szlovéniában is, amit Svájcban elkezdtek. A németek egyébként egyfajta ultimátummal fordultak Šarechez: segítsen vagy különben bezárják az Adria Airlines-t.

Marjan Šarec. Fotó: Jure Makovec / AFP

A kulcsfigura a 4K hátterében a Siol.net szerint Martin Vorderwülbecke. A német üzletember két évtizede foglalkozik azzal, hogy rossz állapotban lévő vállalatokat olcsón felvásárol, feljavítja azokat, majd nagy haszonnal továbbad rajtuk. Vorderwülbecke 2014-ben alapította meg a 4K Invest nevű befektetőcég-alapot. Ezzel és korábbi befektetési társaságával együtt több céget is csődbe vitt. Mindezek után a Siol.net furcsának tartja, hogy a szlovén nemzeti légitársaságot egy ilyen zavaros hátterű befektetőnek adott el a szlovén állam 2016-ban, ráadásul úgy, hogy a németek semmilyen tapasztalattal nem rendelkeztek a légiforgalmi piacon.

Az Adria Airways 2018-ban sikertelenül próbált a német piacra is belépni, ahogy a Balkánról próbált utasokat szállítani a Lufthansa nagy német elosztóközpontjaiba, úgy megpróbálta ezt az „alvállalkozói” tevékenységet Németországban is – ám hiába. Ez a fiaskó pecsételhette meg az angol nyelvű hírforrások szerint az AA sorsát, amely azonban még nem dőlt el. Nehéz kiszámítani, hogy napokon, heteken, hónapokon vagy éveken belül következik-e be a tényleges összeomlás, ha egyáltalán bekövetkezik.

Közben a svájci ügyészség vizsgálatot indított az AA leányvállalatának gyanús összeomlása miatt. Az Adria maga panaszt tett az Air Serbia ellen az európai hatóságoknál, mivel szerintük az Air Serbia illegális állami támogatást kap a szerb államtól, megsértve az európai uniós szabadpiaci alapelveket. Az Air Serbia nem reagált a vádra, a szerb kormány viszont úgy látja, törvényesen támogatja és támogatni is fogja saját nemzeti légivállalatát – erről maga a belgrádi miniszterelnök nyilatkozott. Ez szerintük összhangban van az EU szabályaival.

Az Adria Airways egyébként sem adja fel a küzdelmet: a cég azt állítja, hogy júliustól járatai visszaállnak a normál menetrendre, s bár elismerik a működési nehézségeket, igyekeznek mindent megtenni az elhárításukra.

Kiemelt kép: FrankHoermann / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik