Nagyvilág

Három oroszt és egy ukránt gyanúsítanak a maláj utasszállító lelövésével

Holland nyomozók négy embert gyanúsítanak azzal, hogy közük volt az MH17-es repülőgép 2014-es lelövéséhez. A maláj légitársaság utasszállítója Amszerdamból tartott Kuala Lumpur felé, amikor Ukrajna fölött 298 emberrel a fedélzetén lezuhant. A szerencsétlenséget senki nem élte túl.

Fotó: Europress/Robin van Lonkhuijsen/ANP/AFP/Netherlands OUT

A négy gyanúsított közül hárman – Igor Girkin, Szergej Dubinszkij és Oleg Pulatov – orosz állampolgárok, míg Leonyid Harcsenko ukrán. Ellenük nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Az ügyészek közlése szerint Girkin (más néven Sztrelkov) korábban az orosz titkosszolgálat, az FSZB ezredese volt, majd a felkelők által elfoglalt ukrán város, Donyeck védelmi minisztere lett. A donyecki tartózkodása alatt Oroszországgal folyamatosan kapcsolatban álló Girkin egy közleményben azt mondta, hogy a milícia nem lőtte le a gépet.

Dubinszkij (alias Hmurij) az orosz katonai hírszerzés, a GRU tagja volt, egyben Girkin beosztottja és ugyancsak tartotta a kapcsolatot Moszkvával.

Oleg Pulatov (azaz Gjurza), a GRU speciális egységéhez, a Szpecnazhoz tartozott és a donyecki hírszerzés vezetőhelyettese volt.

Harcsenkónak nincs katonai múltja, de a vizsgálóbizottság közlése alapján egy katonai egység vezetője volt Kelet-Ukrajnában.

Egy vizsgálócsoport már 2018-ban megállapította, hogy az utasszállítót egy orosz katonai egység rakétájával lőtték le 2014. július 17-én, Oroszország azonban tagadta, hogy köze lenne a gép lelövéséhez.

Kiemelt kép: Europress/BULENT KILIC/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik