Nagyvilág

Brexit: a keményvonalas Johnson puhul

Azt mondja, senki nem akar megállapodás nélküli kilépést, de arra is fel kell készülni.

A volt brit külügyminiszter szerint a kormányzó Konzervatív Párt vezetői tisztségére pályázó jelöltek nem akarják, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül, rendezetlen módon lépjen ki az Európai Unióból. Ő sem.

Boris Johnson – a keményvonalas Brexit-tábor frontembere – a BBC-ben vitázott a Theresa May pártvezetői tisztségéért folyó versengésben még állva maradt négy jelölttel.

MTI/EPA/BBC NEWS/Jeff Overs

A második fordulóban a 313 fős alsóházi konzervatív frakcióból 33 képviselő voksa kellett a bennmaradáshoz. Johnson győzött 126 szavazattal. Jeremy Hunt külügyminiszter 46, Michael Gove környezetvédelmi miniszter 41, Rory Stewart fejlesztési miniszter 37, Sajid Javid belügyminiszter 33 szavazatot gyűjtött.

Az alsóházi szavazás után tartott BBC-vitaműsorban, amelyben a jelöltek több nézői kérdésere is válaszoltak, Johnson kijelentette: senki nem akar megállapodás nélküli, rendezetlen Brexitet, de a helyes eljárás az, ha az ország erre a lehetőségre is felkészül.

Ezzel  Jeremy Hunt is egyetértett, de közölte, ha ő lesz a következő brit kormányfő, és úgy látja, hogy a jelenleg érvényes október 31-i határidőig nincs esély az alsóház által már háromszor elutasított kilépési feltételek módosítására, megállapodás nélkül is kivezetné az országot az Európai Unióból.

Hosszabbítás? Gól, öngól

Sajid Javid szerint a határidőt tartani kell, mert ez összpontosítja a figyelmet a feladatra. Johnson szerint október 31-e tarható, be is kell tartani, mert London a kilépés eredeti, márciusi határidejét már elszalasztotta. Még egy halasztás után az emberek már nem értenék, mi történik.

Michael Gove ezzel szemben úgy vélte, ha ő lenne a Konzervatív Párt következő vezetője , nem tartaná problémának az október 31-ei határidő néhány napos túllépését, ha csak ennyi hiányozna az új megállapodáshoz. Érvelés szerint

a futballmérkőzéseken is néha a hosszabbításban lövik a győztes gólt.

Hunt megismételte, szerinte megfelelő brit javaslat esetén az EU kész lenne újratárgyalni az egyezményt. (Brüsszel korábban ezt s többször cáfolta).

Rory Stewart, a leginkább EU-párti vezetőjelölt volt az egyetlen az esti vitában, aki határozottan kizárta a megállapodás nélküli kilépést, a nemzetközi fejlesztési miniszter szerint az ugyanis felesleges lenne és károkat okozna. Hozzátette: versenytársai nem tudják, miképp léptetnék ki az országot megállapodás nélkül az unióból a londoni parlament hozzájárulása nélkül. Az alsóházi képviselők többsége egyértelműen ellenzi a megállapodás nélküli brexitet, ezt az elmúlt hetekben több szavazáson is kifejezésre juttatta. (mti)

Kiemelt kép: MTI/EPA/Neil Hall

Ajánlott videó

Olvasói sztorik