Nagyvilág

Rogánéknál kegyvesztetté váltak, kínai hálózattal próbálkoznak

Magyarországon eddig példa nélküli attrakcióval próbálják visszatornászni magukat a lejtmenetből a kormányzati kommunikációs bevételektől megfosztott reklámosok: globális hálózatot alapítottak.

A Csetényi Csaba és Krskó Tibor irányítása alatt álló HG Media egy kínai üzletekre fókuszáló nemzetközi hálózathoz csatlakozott. A Hamu és Gyémánt, az Audi magazin, a Vince bormagazin és más kiadványok kiadója fél éve, társalapítóként hozta létre a Cathay Communicationt, amely egy nagyobb nemzetközi csoport, a Cathay Group része lett.

Csetényiékhez 2016-ig dőltek az állami megrendelések. Két reklámcégük, a Network 360 Reklámügynökség és az Affiliate Network Kft. 2016-ban még 13 milliárd forintot meghaladó éves forgalmat bonyolított. A Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül érkező megrendelések azonban hirtelen apadni kezdtek, amikor a tulajdonosok kiesetek a Rogán Antal irányítása alatt álló apparátus kegyeiből. A két cég tavaly 6,2 milliárd forintnyi megrendelést tudott összeszedni, az adózott eredmény pedig 81 millió forintra zsugorodott, holott még egy évvel korábban is bővel meghaladta az 1,1 milliárdot.

A Cathay Communication hálózatának Csetényiék tájékoztatása szerint a néhány hónapos fennállás elég volt ahhoz, hogy hatalmasra nőjön. A csatlakozó kommunikációs ügynökségeknek köszönhetően a világ öt kontinensének 65 országában van jelen, és folyamatosan növekszik.

A világ első, Kína-központú kommunikációs ügynökség-hálózataként április végén Budapesten tartottuk az első globális partner találkozónkat

– közölte Csetényi.

Az alapító magyarázata szerint a hálózatba szervezett ügynökségek célja, hogy kommunikációban támogassák a kínai cégek külföldi piacra lépését, illetve a világ többi részéről érkező cégek kínai megjelenését. Ez a lehetőség ugyanúgy nyitott Magyarország és magyar cégek számára, mint a hálózat által lefedett másik 64 ország számára.

A Cathay Communication a kommunikáció mellett partnereinknek üzleti tanácsadást, jogi szolgáltatást, adótanácsadást, illetve könyvelési és IP-szolgáltatásokat is ígér a partnereknek.

A cég internetes oldalán egyelőre nincsenek referenciák, amelyek alapján belőhető lenne a vállalkozás sikere, és a különböző országokból becsatlakozott partnercégek sem látszanak. A kontaktlista alapján úgy tűnik, hogy jelenleg leginkább Csetényiék csapata adja a cég menedzsmentjét.

Kiemelt kép: Neményi Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik