Nagyvilág

Irán 10 napon belül felrúgja az atomalkut

Az AP hírügynökség idézi az Iráni Atomenergia Ügynökség szóvivőjét, aki bejelentette: 10 napon belül figyelmen kívül  hagyják az atomalkuban meghatározott uránkészletekre vonatkozó határértéket.

Haszan Róháni májusban bejelentette, hogy Irán megkezdeni az atommegállapodás részleges felmondását az amerikai felmondás és a szankciók miatt. Július 7-ét jelölte meg határidőnek, ameddig a többi aláíró országnak – Kína, Oroszország, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia – szavatolnia kell a megállapodásban foglalt gazdasági előnyöket és semlegesíteniük kell az amerikai szankciókat. Ellenkező esetben Irán megkezdi a szerződésben lefektetettnél magasabb dúsítottságú urán előállítását.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) június elején  aggodalmát fejezte ki “a feszültségek növekedése miatt”.

Remélem, hogy fogunk tudni olyan módot találni, hogy csökkenthessük párbeszéd útján a feszültségeket

– jelentette ki Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő szakosított ENSZ-szervezet kormányzótanácsának negyedéves értekezlete megnyitásakor.

A NAÜ legutóbbi jelentése szerint az iráni urán- és nehézvízkészletek nőttek, de még mindig a megállapodás által megszabott kereteken belül vannak. A többhatalmi megállapodás korlátozza a dúsított urán előállítható mennyiségét, de tekintetbe véve a termelés ingadozását, nem tudni, hogy Irán mikor éri el ezt a szintet – tette hozzá Amano Jukija, nem bocsátkozva további részletekbe a termelés üteméről.

Kiemelt kép: Halil Sagirkaya / Anadolu Agency

Ajánlott videó

Olvasói sztorik