Nagyvilág

Tízen indulnak Theresa May székéért

Tíz jelölt indul a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért – jelentette be hétfő este a pártfrakció szakbizottsága.

Theresa May miniszterelnök pénteken távozott a Konzervatív Párt éléről, és ez miniszterelnöki tisztségének megszűnésével is jár, de utódja megválasztásáig ügyvezető minőségben ellátja a kormányfői és a pártvezetői feladatokat. A pártvezetői tisztségére jelentkező képviselők hétfő késő délutánig jelezhették indulási szándékukat.

A határidőre Boris Johnson, London korábbi polgármestere, volt külügyminiszter, Sajid Javid belügyminiszter, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Jeremy Hunt külügyminiszter, Michael Gove környezetvédelmi miniszter, Andrea Leadsom, az alsóház volt vezetője, Dominic Raab volt brexitügyi miniszter, Rory Stewart nemzetközi fejlesztési miniszter, Esther McVey volt munkaügyi miniszter és Mark Harper a tory frakció szavazási fegyelméért felelős volt főtisztviselő regisztráltatta indulását.

Vagyis annak ellenére is nagy a tülekedés Theresa May székéért, hogy a kormányzó Konzervatív Párt – a brexit beteljesületlensége miatt – óriási vereséget szenvedett a május végi EP-választáson, mindössze az ötödik helyet szerezte meg.

A jelöltek egyike, Jeremy Hunt külügyminiszter hétfőn arról beszélt: a konzervatív párti kormány, sőt talán a párt megsemmisülését is okozhatja, ha nem sikerül kiléptetni az Egyesült Királyságot az Európai Unióból. Ugyanakkor szerinte aa tory vezető, aki teljesíti a brit EU-tagság megszűnéséről hozott, három évvel ezelőtti népszavazási döntést, megnyeri a Konzervatív Pártnak a következő parlamenti választást.

A vezetői tisztségre jelentkezőknek legalább nyolc alsóházi képviselő támogatását kellett megszerezniük. A választási folyamat első szakaszában a frakció sorozatos szavazásokkal kettőre szűkíti a jelöltek létszámát. Az első szavazási fordulót csütörtökön, a továbbiakat jövő kedden, szerdán és csütörtökön tartják.

A versenyben maradó utolsó két jelölt közül a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja meg postai szavazással May utódját, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz. A jelenlegi ütemterv szerint a megválasztott utód a július 22-én kezdődő héten veszi át a pártvezetői tisztséget, és ezután tájékoztathatja kormányalakítási szándékáról II. Erzsébet királynőt.

A londoni fogadóirodák Boris Johnsont, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontemberét tartják a legesélyesebb utódjelöltnek. Johnson a minap kijelentette: ha ő lesz a Konzervatív Párt új vezetője és így az új miniszterelnök, az Egyesült Királyság a Brexit október 31-i határnapján mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár sikerül elfogadtatni addig a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást a brit parlamentben, akár nem.

Kiemelt kép: Leon Neal /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik