Nagyvilág

Kelemen Hunor: Romániának ez az igazi arca

Vandalizmusnak, barbárságnak nevezte az RMDSZ elnöke az úzvölgyi katonatemető erőszakos elfoglalását.

A Maszol.ro szerint Kelemen Hunor a Francia Közszolgálati Rádió (RFI) román nyelvű műsorában élesen elítélte a román nacionalisták erőszakos akcióját.

Vandalizmus, barbár cselekedet, hogy betörj egy temetőbe, ráronts az ott imádkozókra, kitépd a földből a kereszteket és kővel dobálózz azt állítván, hogy a hőseidre emlékezel, akik valójában 10-12 kilométerrel odébb, egy mára elfeledett temetőben nyugszanak.

Szerinte egyértelmű, hogy szervezett provokáció történt, amit civil szervezetek, pópák, tartalékos katonák, volt európai parlamenti képviselők szerveztek.

Románia tegnap megmutatta az igazi arcát, a »modellértékű kisebbségvédelmet«, ez 2019 valódi Romániája

– közölte az RMDSZ elnöke. Mint mondta, az úzvölgyi incidensek miatt megtesznek minden politikai és jogi lépést. Értesítik a nemzetközi szervezeteket, az EP-t, Románia partnereit, bemutatják a helyszínen készült fotókat, felvételeket, hadd lássa a világ, hogyan viselkedik a többség a kisebbségekkel.

Bukarest az erdélyi magyarok lecsillapítását kérte
Kiderült, mint mondott Szijjártó Péternek a román külügyminiszter. 

A közbevetésre, hogy az úzvölgyi temetőben nem átlagpolgárok, hanem szélsőséges nacionalisták voltak, azt felelte, hogy nem általánosít, de sem a hatóságok, sem a kormány nem lépett fel határozottan a törvénytelenségek ellen.

Úzvölgyi provokávió: példátlan, amit a román nagykövet tett
Hiába kérették be a külügyminisztériumba, megtagadta a párbeszédet. 
Miért szabadult el a pokol az Úz völgyében?
Nemzetközi botránnyá dagadt a katonai temetőnél történt magyar-román összecsapás.

Kiemelt kép: MTI/Kátai Edit

Ajánlott videó

Olvasói sztorik