Nagyvilág

Erőszakos sorozás Ukrajnában – videó

Rajtaütésszerűen osztogatják a katonai behívókat.

15 férfi kapott az utcán behívót Cserkasziban a hadkiegészítő parancsnokság embereitől – írja a Kárpátinfo.net. Az ukrán hadsereg feltöltéséhez a 20-27 év közötti férfiakat igazoltatják közterületeken. és átadják a behívókat a sorköteles korú fiataloknak.

Cserkasziban egy piactéren tartottak „razziát”, elkérték a személyiket, átadták a behívókat. A területi hadkiegészítő parancsnokság szerint mindenben az érvényes jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A Kárpáthír.com szerint Herszonban is erőszakkal próbáltak besorozni fiatalokat, ott a helyi hajógyárnál tűntek fel a toborzók. A hadkiegészítő dolgozói rendőri kísérettel jelentek meg, majd bejelentették, hogy behívókat fognak átadni.

A reggel munkába érkező fiatalemberektől megkérdezték, hány évesek, aki pedig korban megfelelt, annak átnyújtottak egy behívót,  felszólították, hogy menjen velük. Aki erre nem volt hajlandó, azt  erőszakkal próbálták kituszkolni az utcára. A kiszemelt férfiak mellett a gyár többi munkása és a kapuőrök álltak ki.

Az ügy hátterében az állhat, hogy idén 18 752-re emelték az április–június között behívandó hadkötelesek számát. Kedden és szerdán összesen három ukrán katona halt meg, három pedig megsebesült a kelet-ukrajnai fronton kiújult harcokban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rögtön üzent is Moszkvának, hogy a fegyveres konfliktus kiélezése nem a legjobb alap a minszki tárgyalások újrakezdéséhez. A Brüsszelben tárgyaló államfő jelezte, európai tárgyalópartnereivel is tárgyal az orosz agresszióról.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Ajánlott videó

Olvasói sztorik