Nagyvilág

Kim Dzsongun oldalán jelent meg a diplomata, akinek pár napja még a kivégzéséről írtak

Megjelent a nyilvánosság előtt Kim Dzsongun észak-koreai vezető oldalán az a főtanácsadója, akinek kivégzéséről korábban hírt adott a dél-koreai sajtó. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség hétfői jelentésében arról számolt be, hogy előző nap Kim Hjok Csol részt vett egy táncbemutatón, ahol megjelent az ország vezetője. A cikkben a diplomatát a Koreai Munkapárt vezető tisztviselőjeként említették. Kim Hjok Csol az észak-koreai vezető legfőbb tanácsadója, illetve főtárgyalója volt a nukleáris leszerelésről az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon a Hanoiban februárban tartott csúcstalálkozó előtt, amely egyezség nélkül végződött.

A múlt pénteken a Csoszun Ilbo című dél-koreai napilap, azt írta, hogy Kim Hjok Csolt több munkatársával együtt kivégezték.

Kim Dzsongun kivégeztette a diplomatát, aki előkészítette a Trump-találkozót
Az Egyesült Államoknak való kémkedés vádjával.

Az újság ezt a hanoi találkozó kudarcával magyarázta. Korábban is előfordult, hogy a tisztogatásokról szóló jelentések nem igazolódtak be. Nagyon nehéz azonban ellenőrizni az ilyen jelentések hitelességét, tekintette arra, hogy az észak-koreai rezsim működését titok övezi.

Az idén áprilisban a dél-koreai média azt is írta, hogy eltávolították tisztségéből Kim Jong Csolt, a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának alelnökét, Kim Dzsongun észak-koreai vezető jobb kezét, aki az utóbbi időben egyre fontosabb szerepet játszott a Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon. A jelentést Phenjanban hivatalosan nem erősítették meg.

kiemelt kép: MTI/EPA/KCNA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik