Nagyvilág

Megtalálták öt hegymászó holttestét a Himaláján

Egy indiai katonai forrás szerint megtalálhatták az India második legmagasabb hegyén eltűnt nyolc hegymászó közül ötnek a holttestét, írja az MTI.

Egy névtelenséget kérő katonatiszt azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy egy felderítő helikopterről öt emberi testet láttak hétfőn azon az útvonalon, amelyen az eltűnt hegymászócsoport haladt.

A forrás szerint nagyon-nagyon csekély az esélye annak, hogy a 4600-5500 méteren eltűnt emberek életben vannak, a túlélésük csaknem lehetetlen.

A hatóságok jelenleg vizsgálják, miként lehetne lehozni az embereket vagy holttestüket a nehezen megközelíthető, veszélyes helyről, ahol a helikopterek nem tudnak leszállni.A brit Martin Moran vezette hegymászócsoport május 13-án indult el a Himalájában az India északi részén fekvő Nanda Dévi 7817 méter magas keleti hegycsúcsára. A csapatnak négy brit, két amerikai, egy ausztrál tagja volt és egy indiai túravezető is kísérte őket.

A nyolctagú csapat pénteken nem ért vissza az alaptáborba, ezért szombaton a keresésükre indultak.

A kedvezőtlen időjárás miatt négy másik brit hegymászó már korábban elszakadt az expedíció magjától, őket sikerült épségben lehozni a hegyről, és maguk is csatlakoztak a keresőkhöz.

Martin Moran korábban már kétszer megmászta a Nanda Dévit.

Kiemelt kép: Vishal Bhatnagar/NurPhoto/Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik