Nagyvilág

Hivatalos: két képviselőt küld Brüsszelbe az RMDSZ

Közzétette hétfőn a román központi választási bizottság (BEC) a május 26-ai voksolás hivatalos végeredményét, amely megerősítette, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két képviselőt küldhet Brüsszelbe.

A magyar érdekképviselet 476 777 szavazatot, az érvényes voksok 5,26 százalékát szerezte meg. A harmadik mandátumát kezdő Winkler Gyula EP-képviselő mellett, a töredékvoksok újraosztása nyomán az RMDSZ-lista második helyén szereplő Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke is mandátumhoz jutott.

„A magyarázat egyesek számára hihetetlen: román emberek is szavaznak a magyar pártra”
A legjelentősebb kormánypárt, a szociáldemokraták megsegítették az RMDSZ-t az EP-választásokon, de úgy tűnik, a hála elmarad.

Romániának egyelőre 32 képviselői helye lesz az unió parlamentjében, de ha kilép az Egyesült Királyság, 33-ra nő a számuk. A romániai EP-választást az európai néppárti tagsággal rendelkező, Klaus Iohannis államfőt támogató ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyerte, amely a voksok 27 százalékát szerezte meg, míg a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Pártra (PSD) a szavazatok 22,5 százalékát adták.

A PSD kis híján harmadik helyre szorult, a szintén ellenzéki USR-PLUS választási szövetség, amelyet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Dacian Ciolos volt miniszterelnök vezette Szabadság Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) alakított, kevesebb mint fél százalékponttal marad le a kormánypárt mögött, a voksok 22,36 százalékát szerezve meg.

A korrupcióellenes jelszavakat hangoztató új ellenzéki erő, amely a régi, leszerepelt politikai pártok alternatívájaként tünteti fel magát, az európai liberálisok és az Emmanuel Macron francia elnök által irányított, a Köztársaság lendületben (REM) nevű mozgalom által létrehozandó új centrista frakcióhoz készül csatlakozni az EP-ben.

Romániából még két párt jutott EP-képviselethez: a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök által alapított Pro Romania párt 6,44 százalékkal, a Traian Basescu volt államfő által alapított, szintén ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) pedig 5,76 százalékkal. A bukaresti kormánykoalíció kisebbik pártjára, a Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök vezette liberális ALDE a voksok 4,1 százalékát szerezte meg, tehát nem lépte át a bejutási küszöböt.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/DANIEL MIHAILESCU/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik