Nagyvilág

Tajani: marad a csúcsjelölti rendszer

Az Európai Parlament házbizottsága nem akar változtatást.

Megerősítette a csúcsjelölti rendszer támogatását az Európai Parlament (EP) házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete – közölte Antonio Tajani, a képviselőtestület elnöke. A frakciók többsége egyetértett azzal, hogy az Európai Bizottság elnökének megválasztásakor a csúcsjelölti rendszerből, abból kell kiindulni, kik voltak a legtöbb szavazatot elérő pártok listavezetői.

Az elfogadott közös nyilatkozat szerint mindenképpen olyannak kell vezetnie a brüsszeli testületet, aki valamelyik pártcsalád színeiben Európa-szerte kampányolt, megismertette magát és programját. Tajani derűlátónak mutatkozott ez ügyben, mint mondta, vannak különböző álláspontok, de ez a rendszer a demokrácia erősítését és az állampolgárok javát szolgálja.

Az Európai Parlament eltökélt abban, hogy kulcsfontosságú szerepet játsszon a kiválasztásban.

Manfred Weber, az előző heti EP-választást megnyerő Európai Néppárt csúcsjelöltje közölte, a demokratikus eljáráshoz jelöltekre, programokra van szükség. Pártja kész a kellő kompromisszumokra, hogy széles körű egyetértés legyen a jövőről. Mint mondta, tudják, hogy nem arattak nagy győzelmet, vesztettek is mandátumaikból, de ennek ellenére ők adják a legnagyobb frakciót.

Szijjártó: Webert nem tudjuk támogatni
Egyetlen csúcsjelöltet sem találnak megfelelőnek.

A szociáldemokraták frakcióvezetője kijelentette, küzdeni fognak csúcsjelöltjükért, Frans Timmermansért és készek tárgyalni minden EU-párti és demokratikus erővel. Udo Bullmann szerint napról-napra nagyobb esélye van, hogy jelöltjük váltsa majd Jean-Claude Junckert az Európai Bizottság élén. Óva intette az EU-tagállamok vezetőit, akik este ülnek össze informális egyeztetésre, hogy próbálják megkerülni a csúcsjelölti rendszert.

Az EP tavaly elfogadott egy határozatot, amely kimondja, hogy készek elutasítani azon jelölteket az Európai Bizottság elnöki posztjára, akik egyik pártcsaládnak sem voltak csúcsjelöltjei. Ennek ellenére a jelöltállítás joga az uniós alapszerződés szerint az állam- illetve kormányfőket illeti meg.

Az elbukott szlovák elnökjelöltet tennék a V4-ek az Európai Bizottság élére
De azzal is kibékülnek, ha külügyi és biztonságpolitikai főképviselő lesz Sefcovicból.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Ajánlott videó

Olvasói sztorik