A liberálisok verhetik be az első szöget Weber elnöki koporsójába

Elkezdődött a harc azért, hogy ki vezesse az EU kormányát. Weber nem áll jól, és nem csak Orbán Viktor tehet neki keresztbe.
Kapcsolódó cikkek

Manfred Weber hétfő hajnalban nekiállt telefonálgatni. Természetesen nem voltunk ott, de a beszámolók szerint ez történhetett. Az Európai Parlament pártjainak csúcsjelöltjei számára most kezdődik az igazi munka.

A csúcsjelölti rendszer egy hatalmi harcból született. Az Európai Parlament az egyetlen demokratikusan választott szervként azt gondolta, nagyobb szerep kellene, hogy jusson neki az EU kormányaként funkcionáló Európai Bizottság elnökének megválasztásában. A tagállami állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsnak az elnök kiválasztásakor csak azt kell figyelembe vennie, milyen eredményt értek el a pártcsaládok a választáson, a parlament viszont az előző ciklusban úgy döntött, hogy a pártok jelölnek egy-egy embert a választások előtt, akit a bizottság vezetésére szánnak. A rendszert a tanács természetesen nem fogadta el, hiszen nagy hatalom az, hogy zárt ajtók mögött hozhatja meg ezt a döntést. Még a parlament pártcsaládjai sem mind fogadják el.

Ennek ellenére a dolog működött, legalábbis az előző ciklusban. Jean-Claude Juncker, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje lett az Európai Bizottság elnöke, hiába nem támogatta Magyarország és Nagy-Britannia. Így viszont sokkal nehezebb azt mondani, hogy most ne így legyen, hiszen egyrészt van rá precedens, másrészt a korábbinál nagyobb részvétel azt jelzi, az európai választópolgárokat érdekli, hogy ki vezeti az EU-t, és bele is szeretnének szólni.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament brüsszeli ülésén. Fotó: Francisco Seco / AP / MTI

Ki jön?

A pártcsaládok vezetői közül egyértelműen a német néppárti Webernek van a legnagyobb esélye arra, hogy meg is szerezze a bizottság elnöki posztjához kellő támogatást, hiszen az Európai Néppárté maradt a legnagyobb frakció, bár csaknem negyven képviselőt vesztett. A Néppárt előnye azonban nem olyan nagy a szociáldemokratákkal szemben, pedig egyelőre hozzá számolják a néppárti tagságát felfüggesztő és Webert nem támogató Fidesz 13 képviselőjét is.

Weber a kampány alatt elég határozottan utasította el a Fideszt, hiszen a populisták támogatása több szavazatot vehetett volna el a Néppárttól, mint ahány mandátumot a Fidesz hozott. Amióta felfüggesztették, Orbán Viktor pártja szinte csak arról beszél, hogy az EPP rossz útra tért, és hogy a baloldal kegyeinek keresése helyett akár Matteo Salvini olasz belügyminiszter frakciójával is együttműködhetne.

Ez jól hangzik, csak nem igaz. A Néppárt nem most kezdett el együttműködni a szocialistákkal, hanem ezt teszi negyven éve. Salvini frakciója pedig nem nőtt akkorát, mint remélték, így a Néppárt hiába is akarna együttműködni vele, nem lenne többségük. Salvini frakciója még akkor is csak a negyedik legnagyobb lenne az EP-ben, ha Orbánék oda ülnének, és ebben az esetben is alig előznék meg a zöldeket. A Fidesz így a legnagyobb és legbefolyásosabb pártcsalád, a néppárti helyett egy olyat választana, amelynél még a liberálisok is nagyobbak, a zöldek pedig ugyan kisebbek, de befolyásosabbak, hiszen őket jobb eséllyel veszik be a kormányzásba.

Még kormány sincs

Az azonban még nem biztos, hogy kik fognak kormányozni. A két nagy pártcsalád ugyebár elvesztette a közös többségét, a Néppárt 25, a szocdemek 20 százalék körül vannak. Kell tehát egy harmadik partner a kormányzáshoz. Eddig úgy volt, hogy erre csak a megerősödött liberálisok jöhetnek szóba, de a mostani helyzetben akár a zöldekkel is megteszik.

Ehhez képest a francia elnök Emmanuel Macron – odahaza egyébként a szélsőjobb mögé szoruló – pártjával és a román korrupcióellenes párttal kiegészült ALDE magabiztosan indul neki a tárgyalásoknak. Macron egyébként nem is támogatja a csúcsjelölti rendszert. Manfred Weber mindenesetre már hétfő délutánra egyeztetésre is hívta a centrista pártok képviselőit. Ez rendben is van, hiszen a legnagyobb pártcsalád csúcsjelöltjeként övé az elsőség a kormányalakítási kísérletekben. De a liberálisok beleköpnek a levesébe.

Egy kiszivárgott nyílt levél szerint a liberális frakcióvezető Guy Verhofstadt közölte, hogy egyelőre senki ne akarja megszerezni a bizottság elnöki posztját, hiszen senkinek nincs többsége a parlamentben. A levél azt is leírja, nem látnak jelenleg olyan csúcsjelöltet, aki stabil többséget lenne képes létrehozni. Ez azt jelenti, hogy nem akarják Webert, és nem akarják a szocialisták csúcsjelöltjét, a holland Frans Timmermanst sem. A liberálisoknak ugyanis van egy saját jelöltjük.

Fotó: Alexey Vitvitsky / Sputnik / AFP

Mivel az ALDE-nak esélye sem volt arra, hogy a legnagyobb párt legyenek az EP-ben, eleve nem is állítottak csúcsjelöltet, hanem megneveztek egy héttagú csapatot a szerintük alkalmas emberekből. Ettől függetlenül jó ideje tudni, hogy az ALDE a bizottság előző ciklusának sztárját, a versenypolitikáért felelős dán Margrethe Vestagert szeretné a posztra, a mostani levél pedig kísérlet lehet arra, hogy a néppártiak és a szocdemek a stabil kormánytöbbségért cserébe bólintsanak rá Vestager jelöltségére.

A parlamenti pártcsaládok vezetői kedden találkoznak hivatalosan, majd délután a miniszterelnökök is együtt vacsoráznak. Az informális tanácskozáson a téma a fontos posztok elosztása lesz – az Európai Tanács, az Európai Parlament és az Európai Központi Bank élére is új ember kerül idén –, de kétséges, hogy pár nap alatt sikerül-e megállapodni, hiszen jó néhány tagállami vezető továbbra sem szeretné, hogy a pártok kész tények elé állítsák őket a bizottság elnökének kiválasztásakor. Természetesen ide tartozik Orbán Viktor is, aki – mint említettük – nem támogatja Webert, és akinek nevében Kovács Zoltán kormányszóvivő már le is szögezte: a bizottság elnökének személyére az Európai Tanács jelöl, és a csúcsjelölti rendszer nem kötelez senkit semmire. Sőt még azt is megelőlegezte: Orbán nagy bejelentéssel készül. Hogy ez mi lehet, azt nem tudni, de azt már korábban hallani lehetett, hogy Orbán hajlandó lenne Weber helyett azt a francia Michel Barniert támogatni, akit már öt éve is támogatott Junckerrel szemben a bizottság élére, és akit Emmanuel Macron is támogatna. Barnier képviselte az EU-t az Egyesült Királyság kilépéséről szóló tárgyalásokon.

Annyi biztos, hogy Manfred Webernek ügyesen kell politizálnia és sokat kell telefonálgatnia, ha esélyes szeretne maradni.

Kiemelt kép:  Sven Hoppe/dpa/AFP