Nagyvilág

A belügyminiszter is bejelentkezett Theresa May helyére

Sajid Javid brit belügyminiszter bejelentette hétfőn, hogy jelölteti magát a kormányzó Konzervatív Párt vezetői tisztségére. Javid a kilencedik hivatalos utódjelölt azóta, hogy Theresa May miniszterelnök pénteken bejelentette lemondását.

May június 7-én távozik a Konzervatív Párt éléről. Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezető minőségben az utód megválasztásáig ellátja a kormányfői feladatokat. Javid, aki tavaly április óta áll a belügyi tárca élén, hétfői Twitter-bejegyzésében elsődleges és legfontosabb feladatának a Brexit-folyamat végigvitelét nevezte.

A belügyminiszteren kívül jelezte indulási szándékát Boris Johnson volt külügyminiszter, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere – akit a fogadóirodák jelenleg a legesélyesebb utódjelöltnek tartanak -, valamint Michael Gove környezetvédelmi miniszter, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Jeremy Hunt külügyminiszter, Andrea Leadsom, az alsóház volt vezetője, Esther McVey volt munkaügyi miniszter, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter és Rory Stewart, a nemzetközi fejlesztési tárca vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik