Nagyvilág

Strache-botrány: a Vengaboys 20 évvel ezelőtti száma a slágerlisták élére került Ausztriában

A legtöbbször letöltött dallá vált az osztrák iTunes listáján a Vengaboys holland popegyüttes We’re Going to Ibiza című húsz évvel ezelőtti slágere azóta, hogy a múlt pénteken nyilvánosságra került az Ibizán készült, hatalmas botrányt kiváltó videofelvétel Heinz-Christian Strache azóta lemondott szabadságpárti (FPÖ) elnökről és alkancellárról.

Az FPÖ elnöke körüli botrány az után robbant ki, hogy a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelyen látható, hogy a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek. Sebastian Kurz kormányfő, aki 2017 óta koalícióban kormányoz az FPÖ-vel, felmondta a kormánykoalíciót, és előrehozott parlamenti választásokat helyezett kilátásba.

Strache szombati lemondása óta a szélsőjobboldal politikai ellenfelei a Vengaboys 1999-es slágerére ünnepelnek. Több mint ötezer ember énekelte a dalt Bécs központi terén, a Heldenplatzon szombaton az után, hogy Strache bejelentette lemondását.

A PopVortex honlap szerint a dal jelenleg a legtöbbször letöltött zeneszám az osztrák iTunes listán. Jan Böhmermann német humorista, akinek már a videó közzététele előtt állítólag tudomása volt a kompromittáló felvételről, vasárnap a Twitteren tette közzé a dal YouTube linkjét.

A holland együttes, amely augusztus 23-án szabadtéri koncertet ad a karintiai Moosburgban, az üzenetre válaszolva örömének adott hangot. Egy népszerű osztrák televíziós show kedden a dallal nyitotta meg műsorát –  írja az MTI.

Íme a dal, ami most lázban tartja Ausztriát:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik