Nagyvilág

Sok ausztrál fiatal nem ismeri fel a nők elleni erőszakot

Rendkívül problémás, hogy vannak, akik elképzelhetőnek tartanak olyan helyzetet, amikor elfogadható egy nő szexre kényszerítése.

Minden hetedik ausztrál fiatal azt gondolja, hogy egy férfinak joga van szexre kényszeríteni azt a nőt, aki kezdeményezett, de meggondolta magát – derül ki abból a tanulmányból, amit az Independent idéz. A kutatás vezetője, Dr. Anastasia Powell, a melbourne-i RMIT Egyetem munkatársa elmondta: a fiatal férfiak 20 százaléka nem érti, hogy az is a nők elleni erőszak egy formája, ha folyamatosan nyomon követik, hogy hol van a partnerük.

A 16-24 évesek körében készült felmérés szerint háromból egy férfi azt gondolja a megerőszakolt nőkről, hogy valójában beleegyeztek a szexbe, csak később megbánták, és ötből egy fiatal férfi szerint a családon belüli erőszak a stressz normális levezetése. Miközben a fiatalok közül egyre többen támogatják a nemi egyenlőséget a munkahelyen, saját kapcsolataikban már kevésbé ismerik fel a szexizmust, a kényszerítést, és a többi problémás magatartást – áll a tanulmányban.

Azt a fiatal férfiak csaknem negyede gondolja, hogy imponál a nőknek, ha folyamatosan nyomulnak rájuk a visszautasítás ellenére is. Míg a férfiak 52 százaléka szerint sok nő eltúlozza a nemi egyenlőtlenségeket, a fiatal nőknek csak 37 százaléka látja így.

Dr. Powell szerint a kutatás rámutat, hogy meg kell tanítani a férfiaknak, mi az a beleegyezés. A Tinderen jobbra húzás és a csók sem az, és ha valaki igent mond a szexre, az sem jelent mindenbe való beleegyezést – mondta. Rendkívül problémásnak tartja, hogy vannak, akik szerint elképzelhető olyan helyzet, amikor elfogadható egy nő szexre kényszerítése, és az áldozathibáztatás is aggasztó. Kevéssé vannak tisztában azzal, hogy a fizikai bántalmazáson felül az is az erőszak egyik formája, ha engedély nélkül elolvassák partnerük emailjeit, vagy hazáig követnek egy nőt. (Illusztráció: Europress – WIktor Szymanowicz/NurPhoto)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik