Nagyvilág

Nyomozás a tiszteletbeli magyar konzul cégénél

Egy szövevényes közbeszerzési ügyben, csalás miatt vizsgálódnak Nyitrán.

Magyarország március 5-én nyitotta meg Nyitrán tiszteletbeli konzulátusát, amely élére Jozef Gált, a Microcomp nevű cég  tulajdonosát nevezték ki. A tiszteletbeli konzulátus ott székel, ahol a cég. Az Aktuality.sk alapján a Paraméter írta meg, hogy a vállalkozónak két éve üzlettársa volt Ján Počiatek korábbi miniszter és az adócsalásért elítélt Ladislav Bašternák a BG Invest nevű cégben.

Mindez azért fontos, mert a BG Invest adja bérbe Gál Microcomp nevű cégének az általa használt épületet, az Aktuality szerint pedig a rendőrség az utóbbi cég olyan tenderei ügyében vizsgálódik, amelyeket 2006 és 2008 közt nyert el a pénzügyminisztériumnál, amelyet akkor éppen Ján Počiatek vezetett.

A rendőrségi szóvivő megerősítette, csalás ügyében folyik vizsgálat.

A Közbeszerzési Hivatal által feltárt jogsértések alapján is nyomoznak. Az Aktuality szerint négy tendernél 12 olyan hiányosságot tártak fel, amelyek befolyásolhatták a végeredményt.

Egy tiszteletbeli konzul nem alkalmazottja az őt kiválasztó országnak, nem kap ezért fizetést, sőt, maga finanszírozza hivatala működését. Feltétel ugyanakkor, hogy feddhetetlennek kell lennie. Az Aktuality ezzel kapcsolatos kérdéseire a magyar külügyi tárca nem válaszolt.

A Microcom 1998 óta működik, az állam jelentős beszállítójának számít információs technológiai területen. Az egyik legnagyobb projekt, amelyben részt vett, a jogi személyek 13 millió euróból létrehozott jegyzéke, amit a statisztikai hivatalnak készítettek el közösen egy Počiatekhez szintén közeli céggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik