Nagyvilág

Ferenc pápa: Az alázatos újságíró szabad újságíró

Az alázatot, az igazság keresését és a szabadságot nevezte az újságírók fő erényének Ferenc pápa szombaton a külföldi tudósítók olaszországi szövetségének mintegy 400 tagját fogadva a Vatikánban.

Ferenc pápa kijelentette, az igazság keresésének kell vezetni az újságírók munkáját annak érdekében, hogy a kommunikáció valós feladatát szolgálják: az építkezést segítsék a pusztítás helyett, az emberek találkozását az egymással való szembehelyezkedés helyett,a béke útját a gyűlölet elültetése helyett.

Az újságírók azoknak adjanak szót, akiknek nincsen hangja, ne azok elé tartsanak megafont, akik a leghangosabban kiabálnak

– mondta az egyházfő.

Hasonlóképpen alázatot szorgalmazott az újságíróktól a világ eseményei és saját szakmájuk felé is. Magyarázatként kifejtette, hogy az újságírónak nem szabad hagynia, hogy a sietség uralja a munkáját ahelyett, hogy időt hagyna magának a történések megértéséhez.

Az alázatos újságíró szabad újságíró. Szabad a befolyásolástól, előítélettől, és ezért bátor is. A szabadság pedig bátorságot követel!

– jelentette ki Ferenc pápa.

Megjegyezte, a fake news korában az alázat cserélheti le a „félretájékoztatás megromlott ételét” az „igazság jó kenyerével”.

Hozzátette: olyan újságírókra van szükség, akik az áldozatok, az üldözöttek, a kirekesztett, diszkriminált emberek oldalán állnak.

Szükség van rátok és a munkátokra, hogy segítsetek nem elfelejteni a szenvedés oly sok megnyilatkozását, amely gyakran nincsen reflektorfényben, vagy a kezdeti figyelem után a közömbösség homályába vész

– mondta az egyházfő.

Kijelentette, hogy az egyház becsüli az újságírókat, akkor is, „amikor az egyházon belül tapintotok rá a bajra”. Ezzel a pápa az egyház tagjai által elkövetett szexuális visszaélésekről közölt hírekre is utalt.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik