Nagyvilág

Oettinger: Ha Orbán elfordul az EU-tól, a befektetők elfordulnak Magyarországtól

Az osztrák DerStandard idézi Günther Oettinger uniós költségvetési biztost, aki szerint esély van rá, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és az Európai Néppárt (EPP) a választásokat követően megbékélnek.

A német Oettinger úgy látja:a magyar miniszterelnöknek nem érdemes a mostaninál is szorosabb kapcsolatot keresnie sem Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, sem Marine Le Pennel, a francia szélsőjobb vezetőjével.

A Mercedes Benz/Daimler most épülő üzemével megduplázza a Magyarországon készülő autói számát. A német és a francia ipar erősen képviselteti magát Magyarországon. Azonban ha Magyarország a jobb szél felé fordul, a befektetők el fognak maradni

— idézi a cikk Oettinger a Rheinische Postnak adott interjúját. A biztos szerint Orbán csak játszik a populizmussal, de nem várható összefogás sem Salvinivel, sem Le Pennel, ugyanis csak kevés fundamentumban egyezhetnének meg.

Le Pen megszüntetné az EU-t, Orbánnak viszont szüksége van az európai  belső piacra

— magyarázta a német politikus, hozzátéve: történelmileg a Fidesz semmilyen más pártcsaládhoz nem kötődik, csak az EPP-hez. Szavai szerint:

Vannak arra utaló jelek, hogy Magyarország Európa-párti vezetőt küldene a Bizottságba. Ez azt jelezné, hogy Orbán Európa közepén akar maradni.

Kiemelt kép: Kay Nietfeld/dpa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik