Nagyvilág

FT: Trump felkarolta Orbánt, az uniós jobbközépnek viszont nem kellene

A Financial Times szerkesztőségi cikkben fejtette ki véleményét Orbán Viktor és Donald Trump amerikai elnök találkozójáról, illetve a magyar miniszterelnök helyzetéről az Európai Unióban.

Mint írják: a hét legnagyobb meglepetése Orbán és Trump washingtoni, joviális találkozójában az volt, hogy milyen sokáig tartott összehozni azt. Emlékeztetnek: Orbán volt az első uniós vezető, aki támogatásáról biztosította Donald Trumpot, még annak 2016-os elnökválasztási kampánya során. Ehhez képest Orbán — aki mintha egyre közelebb kerülne a szélsőjobbhoz —  utolsóként jutott be az amerikai elnökhöz. A lap szerint eddig úgy tűnt, hogy a bölcs tanácsadás dominál Wahingtonban. Mint írják: a várakozás hossza semmilyen kárt nem okozott. Trump a találkozóval nemhogy megadta Orbánnak azt, amit Barack Obama megtagadott, hanem még meg is dicsérte a vendégét. Emlékeztetnek, hogy Donald Trump nagy tiszteletnek örvendő vezetőként jellemezte Orbánt, aki óriási munkát végzett, és egyetértéssel nyilatkozott a déli határon felhúzott pengés drótkerítésről is.

Bár az amerikai adminisztráció egyes képviselői szerint Orbán fagyos kezelése ellentétes hatást ért el, és Oroszország, illetve Kína karjaiba taszította a magyar vezetést, Trump gesztusa mégis erős túlzás volt. A Financial Times újságírói szerint

Orbán Viktor súlyos károkat okozott a demokráciának, amit Amerika a világon mindenhol védeni szokott. A magyar miniszterelnök szemére vetik azt is, hogy lehetővé tette az orosz Nemzetközi Befektetési Bank Budapestre költözését annak ellenére, hogy figyelmeztették rá, hogy a bank kémkedéssel is foglalkozhat.

A lap szerint itt lenne az ideje, hogy az Európai Néppárt kigyomlálja soraiból a Fideszt. Emlékeztetnek, hogy a magyar miniszterelnök az európai szélsőjobb promininsát, Matteo Salvini olasz belügyminisztert fogadta, akiről azt állította, hogy jelenleg Európa legfontosabb embere.

Lennének, akik azzal érvelnének Orbán távol tartása mellett, hogy egy populista tömbben veszélyesebb lenne – vetítik előre. Azonban a magyar miniszterelnök politikai színei már megmutatkoztak, az EPP “nagy tető alá sokan beférnek” stratégiája pedig elért a határához. Szerintük az európai jobbközépnek nem szabad felületesen kezelni a szélsőségeseket, nem szabad az EU-val együtt sodródni a szélsőjobb felé.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik