Nagyvilág

Trump jó úton az újraválasztásához

Egy felmérés szerint a támogatottsága 51 százalékosra nőtt.

A Zogby közvélemény-kutató felmérése alapján a The Washington Examiner című lap azt írta, az amerikai elnök támogatottsága 51 százalékosra emelkedett. Donald Trump ezzel meghaladta a kritikusnak mondott 50 százalékot, amely újraválasztásához kell.

Népszerűsége azért nőtt, mert a függetlenek és az ezredfordulón született fiatalok közül egyre többen szavaznának rá. A korábban kifejezetten Trump-ellenesek közül is egyre többen kedvelik, mert  bíznak a gazdaság eredményeiben.

Jonathan Zogby, a Zogby Analytics kutatója hangsúlyozta: ha a  gazdaság továbbra is ilyen erős és virágzó marad, Trumpot nehéz lesz legyőzni.

A szilárd gazdaság, a demokrata elnökjelölt-aspiránsok várhatóan elhúzódó, hosszú előválasztási folyamata, az ezredfordulón született fiatalok nemzedékének, a városi szavazóknak és a kisebbségeknek az erősödő támogatása révén Trumpot nagyon nehezen lehet majd legyőzni 2020-ban.

Javult az elnök megítélése az egyes kisebbségi csoportok körében: az afroamerikaiak 27, a spanyol ajkúak 45 százaléka támogatja. A városokban élők is kezdenek felé húzni, mivel a munkalehetőségek elsősorban a nagy és közepes nagyságú városokban bővültek.

Nyerésre áll:  51-48

A megkérdezettek 30 százaléka erőteljesen, 21 százaléka „valamilyen mértékben” támogatja, 37 százalékuk erőteljesen, 11 százalékuk pedig „valamilyen mértékben” elutasítja Trumpot. A demokrata párti szavazók táborában az elnök népszerűsége csak 22 százalékos, és az időskorú választók 59 százaléka elutasítja őt.

Jonathan Zogby a The Washington Examinernek azt mondta: az előző államfő, Barack Obama elnöksége hasonló időszakában – tehát első elnöki ciklusa harmadik évében – 48 százalékos támogatottságot mondhatott a magáénak, a megkérdezett amerikaiak 52 százaléka elutasította őt.

Néhány napja a Gallup közvélemény-kutató 46 százalékos támogatottságot mért Trumpnak, de jelezte, népszerűsége folyamatosan erősödik. (mti)

Kezdik megszeretni Donald Trumpot
Folyamatosan nő az elnök támogatottsága, ami azért így is 50% alatti. 

Kiemelt kép: Donald Trump beszédet mond a Fehér Ház kertjében a húsvéti tojásgörgető-versenyen április 22-én. MTI/EPA/Erik S. Lesser

Ajánlott videó

Olvasói sztorik