Nagyvilág

Egy Facebook-videón múlik az ukrán parlament sorsa

A megválasztott ukrán elnök 1 milliós megtekintésnél foglalkozik a feloszlatás kérdésével.

Továbbra sem tudni, mikor iktatják be hivatalába az új ukrán államfőt. Volodimir Zelenszkij csapata ragaszkodna hozzá, hogy a ceremónia még május 27-e előtt megtörténjen, mert ezután az elnöknek már nem lenne joga feloszlatni a Legfelső Tanácsot. A parlamenti többség nem érdekelt az előrehozott választásokban, ezért szeretnének későbbi dátumot.

Zelenszkij nem foglalt egyértelműen állást a parlament jövőjével kapcsolatban, de kampánycsapata most a Facebookon közzétett egy népszavazásnak is tekinthető videót – írta a Kárpátinfo.net.

Azt ígérik, egymillió megtekintés esetén, Zelenszkij foglalkozik a Legfelsőbb Tanács feloszlatásával, ezért mindenkit biztatnak, ossza meg a videót a közösségi oldalán.

A videóban elhangzik, hogy jelenleg csak az ukránok 4 százaléka bízik a testületben. Ők maguk a képviselők és a rokonaik.

Előzőleg a Legfelsőbb Tanács szóvivője azt mondta, nem látja megalapozottnak az előrehozott választások kihirdetését. Ez csak akkor lehetséges, ha a parlament nem képes funkciója betöltésére.

Korábban a Kárpátaljalap.net emlékeztetett rá, ha Zelenszkij feloszlatná a Legfelső Tanácsot, sok szempontból saját kezét is megkötné. Nem tudná módosítani a választási törvényt, várnia kellene a kinevezésekkel is az új törvényhozás megalakulásáig.

A beiktatási ünnepség dátumáról a 450 fős Legfelső Tanácsnak kell határoznia 226 szavazattal, a voksok abszolút többségével. Addig az ország elnöke a Zelenszkijjel szemben a második fordulóban alulmaradó Petro Porosenko lesz.

Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ünnepel, miután megnyerte az ukrán elnökválasztás második fordulóját. MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik