Nagyvilág

A francia EP-jelöltek is Orbán miatt csaptak össze

Franciaország két európai parlamenti jelöltje tartott nyilvános vitát hétfőn, a fő téma pedig nem Emmanuel Macron tervei vagy az európai migrációs politika volt, hanem Orbán Viktor, írja a Politico.

Nathalie Louseau, Macron úgynevezett Renaissance kampányának fő jelöltje egyenesen kijelentette, hogy sosem lenne tagja egy olyan csoportnak, amiben ott van a Fidesz is.

François-Xavier Bellamy, a hagyományos jobboldal, a Les Républicains (LR) jelöltje ezzel szemben félig-meddig Orbán védelmére kelt, miután a CEU kapcsán közölte, hogy ugyan egy egyetem bezárása soha nem elfogadható, de Soros György is elismeri, hogy az egyetemet felhasználja az Orbán-ellenes lobbijában. Hozzátette:

azzal, hogy próbálják kizárni Orbánt, Salvini kezei közé lökik őt.

A junckeres plakátkampány és a néppárti kizárás kapcsán is valamennyire a magyar miniszterelnök védelmére kelt, miután közölte, hogy a Juncker és Orbán közti konfliktus a menekültkvótákon alapszik, és ezen a ponton a magyar miniszterelnöknek volt igaza szerinte.

Nathalie Loiseau. Fotó: Europress/Frederick Florin/AFP

Louiseau erre azt reagálta, hogy nem tudja, Bellamy járt-e már Magyarországon, de a Soros-elleni kampányok rendkívül gyűlöletkeltőek, illetve

Orbán olyasvalaki, aki bepiszkítja és rongálja az európai értékeket, így jelen esetben én nem dugnám homokba a fejem, hanem kérnék egy ásót és harcolnék ellene.

Kiemelt kép: François-Xavier Bellamy. Fotó: Europress/Patrick Hertzog/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik