Nagyvilág

Nyolcvanöt embert mentettek ki egy bajbajutott bárkáról Máltánál

Nyolcvanöt embert mentettek ki a máltai hatóságok egy bajba jutott bárka fedélzetéről Málta partjainál - közölte szombaton a szigetország haditengerészete.

Az illegálisan Európába igyekvő emberek állapotáról és nemzetiségéről a máltai hatóságok egyelőre nem közöltek információkat.

Pénteken Tunézia partjainál is felborult egy menekülteket szállító hajó, a balesetben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a tunéziai hatóságok szerint több mint hatvanöten vesztették életüket. Ugyancsak pénteken a líbiai haditengerészet 213 migránst fordított vissza a Földközi-tengeren.

A Földközi-tengeren keresztül útnak indulók – főként a szubszaharai országok állampolgárai – illegálisan igyekeznek Európába jutni, gyakran az életük kockáztatásával.

Idén januárban Joseph Muscat máltai miniszterelnök azzal vádolta a nem kormányzati szervezetek (NGO) migránsokat mentő hajóit, hogy a Földközi-tengeren végzett tevékenységükkel akaratukon kívül bátorítják az embercsempészeket, akik így egyre több embert indítanak útnak Európa felé.

Kiemelt kép: illusztráció, Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik