Nagyvilág

Lőgyakorlatot vezényelt le Kim Dzsongun

Kim Dzsongun észak-koreai vezető vezényelte le személyesen a csütörtökön megtartott lőgyakorlatot – jelentette a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség.

A phenjani rezsim szócsövének számító hírügynökség pénteki közleményében nem nevezte meg, hogy pontosan milyen fegyverekkel hajtották végre a lőgyakorlatot.

Csupán az szerepel benne, hogy különféle nagy hatótávolságú csapásmérő eszközöket vetettek be. Kim Dzsongun az ország nyugati részén, egy védelmi alakulatból tekintette meg a hadgyakorlatot, ő adott parancsot a megkezdésére.

A védelmi egységek gyorsreagáló képességét ellenőrizték az arcvonal elülső és nyugati szárnyán. Kim Dzsongun négy fontos feladatot vázolt fel a csapásmérő képesség növeléséhez.

A dél-koreai hadsereg előző napi közleményében arról tájékoztatott, hogy Észak-Korea feltehetően ismét rövid hatótávolságú rakétákat tesztelt, két rakétát indított egy északnyugati bázisról a Japán-tenger felé. A rakéták először átrepültek több észak-koreai tartomány felett, mielőtt kiértek a Japán-tenger fölé, majd a vízbe csapódtak.

A dél-koreai hadsereg mérése szerint 270, illetve 420 kilométert repültek, és 50 kilométeres magasságot értek el. Szakértők azt gyanítják, hogy Phenjan olyan új rakétákat próbált ki, amelyek kifejlesztését határozatban megtiltotta neki az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

(MTI, kiemelt kép: Europress/KCNA via KNS/AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik