Nagyvilág

650 ezer forint jár annak, aki megfejti a rejtélyes sziklafeliratot

2 ezer eurót, átszámítva körülbelül 650 ezer forintot ajánlott fel egy nyugat-franciaországi falu annak, akinek sikerül megfejtenie, mit jelent egy sziklán álló 230 éves felirat, írja a BBC.

A néhány évvel ezelőtt felfedezett húszsoros iromány jelentésére mostanáig senki nem jött rá.

Fred TANNEAU / AFP / Europress

Az egyméteres szikla Bretagne régiójában, Plougastel település mellett található. A betűk közül sokat fejjel lefelé vagy fordítva írtak, de fellelhető köztük néhány skandináv típusú Ø is. A sziklába két dátumot, 1786-ot és 1787-et véstek, tehát néhány évvel azelőttről származik, hogy kitört a francia forradalom. Szintén van rajta egy kép, ami egy vitorlás hajót ábrázol.

Az írást viszont még a helyi tudósoknak sikerült megoldaniuk. Egyesek úgy gondolják, hogy breton vagy baszk nyelven íródott, és hogy a szerző félig írástudatlan volt, tehát a betűket úgy jegyezhette le, ahogy hangzottak és a helyesírásra nem figyelt.

Az egyik mondat például ez:

ROC AR B … DRE AR GRIO SE EVELOH AR VIRIONES BAOAVEL.

Fred TANNEAU / AFP / Europress

Dominique Cap, Plougastel polgármestere arról beszélt, már történészeket és régészeket is megkértek, hogy fedjék fel a szikla történetét, de nem jártak eredménnyel. Ezért gondoltak arra, hogy talán vannak a világon emberek, akik rendelkeznek a megfejtéshez szükséges tudással, és versenyt indítanak.

Nevezni novemberig lehet, aztán majd egy zsűri választja ki a legkézenfekvőbb megoldást ezek közül, a nyertes pedig kétezer eurót tehet zsebre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik