Nagyvilág

Börtönbe csukták a venezuelai ellenzék vezetőjének helyettesét

A venezuelai ellenzék vezetőjének, Juan Guaidónak a helyettesét, Edgar Zambranót Caracasban fogták el a venezuelai Sebin titkosszolgálat ügynökei a múlt heti sikertelen puccsot követő kormányzati visszavágás részeként.

Az Egyesült Államok és a világ számos másik országa által Venezuela jogszerű elnökének elismert Joan Guaidó és hívei a múlt héten sikertelenül próbáltak meg leváltani az országot vezető Nicolás Maduro rezsimjét. Bár kezdetben úgy tűnt, hogy a Guaidó vezette ellenzék sikerrel járhat, a hadsereg végül kitartott Maduro mellett és a puccs meghiúsult. A puccskísérletről részletesen itt olvashat:

Megpuccsolt puccs Venezuelában, Trump emeli a tétet
Jól indult, de egyelőre elmaradt a hatalomváltás Venezuelában. Marad a nagyhatalmi huzakodás a háttérben. De vajon mit forral Donald Trump?

Edgar Zambrano, az ellenzék által vezetett nemzetgyűlés elnökhelyettese a múlt héten maga is részt vett a Maduro elleni sikertelen felkelésben. Zambrano elfogására egy a puccs elbukását követő széleskörű kormányzati visszavágás részeként került sor. Miután a legfelsőbb bíróság összeesküvéssel, lázadással és árulással vádolta meg őket, a Madurót támogató alkotmányozó gyűlés kedden megfosztotta Zambranót és öt ellenzéki képviselőtársát mentelmi joguktól. Zambranót ez után fogták el a titkosszolgálat ügynökei és szállították el a hírhedt El Helicoide politikai börtönbe.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma Zambrano fogvatartását törvénytelennek és elfogadhatatlannak nevezte.

Guaidó tweetjében Zambrano elrablásáról írt és Maduro kormányát támadva, az autoriter rezsimekre jellemző akciónak nevezte helyettesének bebörtönzését.

Guaidó ugyanakkor hisz abban, hogy mozgalma kitart és Maduro rezsimje már a végnapjait éli.

Puccs helyett ellenzéki kudarc volt a munka ünnepe
Egy pillanatig úgy tűnt, hogy az ellenzéknek sikerül megpuccsolnia a venezuelai elnököt, de végül elmaradt a fordulat.

Forrás: Guardian

Kiemelt kép: Federico PARRA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik