Nagyvilág

Felfüggesztett börtönt kapott egy sugar daddy oldal üzemeltetője

A befektető a bíróságon azt mondta, azt se bánná, ha saját lánya regisztrálna az oldalra.

Fél év felfüggesztett börtönre ítélték Belgiumban egy „milliomos társkereső” portál tulajdonosát prostitúció segítéséért – számol be a BBC. A Sigurd Vedal norvég üzletember által működtetett szolgáltatás valójában egy sugar daddy-kereső, ami idősebb, tehetős férfiak és fiatal nők közt teremt kapcsolatot.

Vedalnak magánvagyonából 24 ezer eurós büntetést, cégének pedig 240 ezer eurót kell kifizetnie, emellett a portált – ami Európa és Ázsia több országában, valamint az Egyesült Államokban is elérhető – betiltották Belgiumban.

A sugar daddy-kereső portál 2017-ben egy botrányos reklámkampánnyal hívta fel magára a figyelmet: a Brüsszeli Szabadegyetem campusán mozgó plakátokkal cirkáltak, ezeken szexuális töltetű illusztráció kíséretében arra biztatták a hallgatókat, hogy javítsanak életszínvonalukon, vagy nullázzák le diákhitelüket azzal, hogy egy sugar daddyvel randiznak. Az egyetem feljelentést tett, a rendőrség lefoglalta a hirdetőtáblákat, Vedalt pedig prostitúcióra való felbujtással vádolták meg. Franciaországban hasonló eljárás indult az egyetemistákat megszólító hirdetések miatt.

Vedal azzal védekezett, hogy ő és cége csak egy „nem szokványos” társkeresési formát tart fenn. A bíróságon azt mondta, azt sem bánná, ha saját lánya regisztrálna az oldalra, ha azért teszi, hogy valódi kapcsolatot létesítsen.

A vádhatóság azonban úgy véli, az oldal célja nagyon is világos. Az államügyész kijelentette: ha virágnyelvet is használnak, mindenki tudja, miről szól az oldal, amelyen félmeztelen nők vannak, nem pedig étteremben randevúzó párok, a diákokat pedig szexuális tárggyá degradálják, akiknek le kell vetkőzniük énzért.

Magyarországon a Weiler Péter képzőművész által működtetett hasonló szolgáltatás keltett felzúdulást másfél éve. Az azóta megszűnt Együtt párt elnökségi tagja, Hajdu Nóra a nők társadalmi helyzetének szempontjából aggályosnak nevezte a jelenséget, vitát is kezdeményezett Weilerrel, aki azonban elzárkózott ettől, és azt is feleslegesnek érezte, hogy nyilatkozzon az ügyben. (Fotó: Europress – Anais CAQUANT / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik