Nagyvilág

„Hogyan örülhettünk volna a Notre-Dame lángolásának?” – megszólaltak a muszlimok, akikről mosolygós fotó terjedt

Az AFP tényellenőrzői megtalálták azt a két férfit, akiket azzal vádoltak a neten, hogy a Notre-Dame kigyulladásának örülnek – írja az urbanlegends.hu. A férfiakról kiderült, hogy építészhallgatók, és azért voltak a helyszínen, mert értesítések kezdtek érkezni a telefonjaikra különböző híroldalakról, hogy lángol a főtemplom, ezért odasiettek, hogy a saját szemükkel is lássák.

A férfiakat ezután megkérték a rendőrök, hogy menjenek távolabb, ekkor át kellett bújniuk egy szalag alatt, amivel lezárták a környéket. Egyikük feje ekkor akadt be a szalagba, amin mosolyogtak egyet: ekkor készült a kép, ami hamarosan az orosz propagandaoldal Sputnik francia nyelvű aloldalán landolt, majd nem sokkal később az amerikai szélsőjobboldali influenszer, Pamela Geller osztotta tovább, és a fotó innentől szélsebesen terjedni kezdett.

A szélsőjobboldali és orosz kötődésű portálok arra használták a fotót, hogy a muszlimok ellen hergeljenek, és olyan összeesküvés-elméleteknek ágyazzanak meg, amelyek szerint a muszlimoknak közük lehet a Notre-Dame tüzéhez.

Az egyik diák még a Snapchat-üzeneteit is megmutatta az AFP újságíróinak, amelyeket akkor írt, amikor a tüzet nézte. Ezekben arról ír, hogy nem hiszi el a látványt, illetve elkeseredettségét fejezi ki, hogy egy nyolcszáz éves épülettel ez történik.

Hogyan örülhettünk volna a Notre-Dame lángolásának?

– tette fel az egyik képen szereplő férfi a kérdést, aki azt is elmondta, hogy többször is jártak a Notre-Dame-ban, és építészhallgatóként még 3D-modellt is készítettek róla.

A férfiak ügyvédet is fogadtak, hogy megpróbálják eltüntetni a képeket az álhír oldalakról. Azonban abból a szempontból már késő, hogy mindketten félnek az utcán, mert attól rettegnek, hogy valaki felismeri őket a képekről, és agresszívan lép fel velük szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik