Nagyvilág

Börtönbe vonult Trump korábbi ügyvédje

Donald Trump volt személyes ügyvédje, Michael Cohen hétfőn megkezdte hároméves börtönbüntetésének  letöltését. Mielőtt elindult volna a New York államban lévő Otisville börtönébe, Michael Cohen hétfőn reggel a manhattani lakása előtt újságíróknak azt mondta:

még sok mondanivalóm lenne és várom a napot, amikor megoszthatom az igazságot.

Hozzátette: reméli, hogy mire kijön a börtönből, már egy olyan Amerikát talál, ahol „nem lesz idegengyűlölet, igazságtalanság és hazugság az ország vezetésében”.

Az 52 éves Michael Cohent – a Mueller-vizsgálat során kiderült bűncselekményeiért – decemberben ítélték hároméves börtönbüntetésre adócsalásért, a hatóságok félrevezetéséért, valamint azért, mert Donald Trump két korábbi női kapcsolatának – Stormy Daniels pornószínésznőnek, valamint  Karen McDougal, volt Palyboy-modellnek – pénzt fizetett a hallgatásukért a 2016-os választási kampány idején.

Cohen, akit kizártak az ügyvédi kamarából is, a New York városától mintegy 110 kilométernyire északnyugatra fekvő Otisville börtönében tölti le büntetését.

Az AP hírügynökség információi szerint a börtön nem a szigorú feltételekkel működő büntetés-végrehajtási intézmények közé tartozik, nem veszi körül kerítés, a fogva tartottak különösebb ellenőrzés nélkül sétálhatnak a kertjében, és a börtönön belül napi néhány órát dolgoznak. Az intézmény területén sportpályák vannak, és az elítéltek bizonyos feltételek esetén egy-kétnapos eltávozást kaphatnak.

Hogyan lehet az, hogy egyedül én kerülök börtönbe? Nem dolgoztam a kampánycsapatban, egyedül Trumpnak dolgoztam. Miért én megyek börtönbe? Nem én feküdtem le egy pornósztárral!

– nyilatkozta Michael Cohen nemrégiben a The New Yorker magazinnak.

Cohen tíz esztendőn keresztül dolgozott Donald Trump vállalatbirodalmánál, és pere során azt állította, hogy mindig és mindenben Trump utasítására cselekedett. Az elnök ezt cáfolta.

Kiemelt kép: Atilgan Ozdil / ANADOLU AGENCY 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik