Nagyvilág

Ha nem a futómű nyomja agyon őket, akkor a fagy végez a repülőgépek potyautasaival

Kevesen élik túl a vakmerő próbálkozást, mégis meglepően sokan vágnak neki a veszélyes útnak.

Három hete Franciaország tengerentúli területei közt egy kétórás repülőutat élt túl az a potyautas, aki az Air France utasszállító gépének futóműházába rejtőzött. Az Airbus A320 a Guadeloupe megyei Pointe à Pitre repülőtérről szállt fel és Francia Guyana székhelyén, Cayenne-ban szállt le.

A beszámolókból kiderült, hogy nem egyedi esetről van szó, pedig számos veszély leselkedik a futóműaknában elrejtőző utasokra. Behúzáskor a futómű agyonnyomhatja őket, 2500 méteres magasságban pedig fennáll a kihűlés veszélye. A repülőgép utazómagasságán az oxigénnyomás már olyan alacsony, hogy a potyautas elveszíti az eszméletét, ráadásul keszonbetegség is fellép, nitrogénbuborékok keletkeznek a vérben és a szövetekben – írja az Airlive.net szakportál, az Airportal.hu pedig hozzáteszi, hogy ha mindezt túl is éli valaki, nagy a veszélye annak, hogy öntudatlan állapotban zuhan ki a leszállást megelőző futóműnyitáskor.

Mintha hirtelen a Mount Everest tetején találná magát

Több horrorisztikus eset is előfordult Londonban és környékén: 2015-ben Richmondban egy irodaház tetején találtak rá egy férfi holttestére, aki a dél-afrikai Johannesburgból a brit fővárosba tartó British Airways-járaton rejtőzött el másodmagával, leszállás előtt pedig kizuhant. A társa túlélte a csaknem 12 órán át tartó utat, de súlyos sérülésekkel került kórházba. Előtte három évvel egy londoni utcán bukkantak egy 26 éves mozambiki férfi holttestére, ő egy Angolából induló járaton bújt el.

2014-ben egy 16 éves fiú elszökött kaliforniai otthonából, és bemászott a San José-i repülőtérre, ahol egy Mauira tartó Boeing 767-es futóműházában rejtőzött el. Leszállás után a Hawaii-hoz tartozó sziget repülőterén zavart, bódult állapotban találták meg. A nyomozóknak elmondta, hogy felszállás után elveszítette az eszméletét.

A repülőgépek utaskabinjaiban az utasok számára elviselhető szinten tartják a légnyomást, de a futóműházban természetesen nem, a CNN által megkérdezett légügyi szakértő, Jeff Wise azt mondta, olyanok a körülmények, mintha valaki hirtelen a Mount Everest tetején találná magát. Egy másik szakértő, Jose Wolfman Guillen pedig elmondta: egyáltalán nem nehéz bemászni a futóműaknába, és sok dolog van belül, amibe kapaszkodni lehet, de kevesebb hely marad a potyautasnak, mint egy autó csomagtartójában, és azt is meg kell tippelnie, hogyan helyezkedjen úgy, hogy a behúzott futómű ne nyomja agyon.

Fotó: iStockphoto

Kezet fogni Zidane-nal

Egy külön Wikipedia-oldalt is létrehoztak, ahol összefoglalják azokat az eseteket, amikor a repülőgépek futóműházába bújva próbáltak utazni emberek. 1946 óta csaknem száz ilyen esetet jegyeztek fel, és csak a potyautasok negyedének végződött szerencsésen az útja, a sérüléseket nem számítva. Szembetűnő, hogy

a próbálkozók között nagyon sok volt a tizenéves, és arra is lehet következtetni, hogy sokan – főleg Afrikából, valamint Közép- és Dél-Amerikából – a jobb élet reményében kockáztattak.

Nem a kilátástalanság motiválhatta azt a 24 éves tahiti férfit, aki 2000-ben az Air France Boeing 747-esének futóműházába rejtőzve Los Angeles-ig jutott. A gép Párizsig repült, üzemanyagért szállt le a kaliforniai városban, itt találták meg öntudatlan, kihűlt állapotban Fidel Maruhit. Egy hónappal később a pape’ete-i bíróságon már maga mondta el, azért akart Franciaországba eljutni, hogy kezet rázhasson a sztárfocistával, Zinedine Zidane-nal. Végül nem ítélték el, miután megígérte a bírónak, hogy többé nem fog ilyesmivel próbálkozni.

2010-ben egy húszéves román férfi egy arab sejk magángépének futóműházában rejtőzött el a bécsi repülőtéren. Sérülés nélkül megúszta a 97 perces utat Londonig, annak ellenére, hogy -40 fokos külső hőmérsékletet kellett kibírnia. Az osztrák sajtó szerint az lehetett a szerencséje, hogy a rossz időjárás miatt a szokásosnál jóval alacsonyabban repült a gép.

2013-ban Moszkvában, a Vnukovói Nemzetközi Repülőtéren egy Riminiből érkező chartergép futóművén vérnyomokat találtak a karbantartók. A futóművet megvizsgálva egy fiatal férfi holttestére bukkantak, egy grúz útlevél volt nála. Megállapították, hogy már négy nappal korábban halálra fagyott, a repülőgép legalább hét járatot teljesített holttestével a futóműházban.

1970-ben egy ausztrál fotós döbbenetes képen örökítette meg, ahogy egy 14 éves fiú felszállás közben kizuhant egy DC-8-as futóműaknájából. Az ausztrál tinédzser pár nappal korábban szökött meg otthonról, és belopózott a repülőtérre, ahol jóval a felszállás előtt elrejtőzött a Sydneyből Tokióba tartó gépen. A tragédia idején John Gilpin épp a felszálló repülőgépeket fényképezte, de csak a film előhívása után fedezte fel, hogy az egyik fotón látható a 60 méter magasból lezuhanó Keith Sapsford, aki nem élte túl a zuhanást.

Ha egy gyerek be tud jutni, egy terrorista is képes lehet rá

A maui eset után a CNN felvetette a kérdést, hogy ha egy tizenéves gyerek képes rá, vajon ki juthat még be egy repülőtérre? Bár az Egyesült Államokban elsősorban a közlekedésbiztonsági hatóságra mutogattak, annak hatásköre elsősorban a reptéri épületekre korlátozódik, kint pedig a helyi és a reptéri rendőrség felel a biztonságért. Megjegyezték, hogy a San José-i repteret majdnem tíz kilométernyi drótkerítés fogja körbe, szögesdróttal a tetején, de nagy részen nem éri el a kétméteres magasságot. A repteret biztonsági kamerákkal is figyelik, de a fiú sötétben mászott be, és csak utólag vették észre a felvételeken. Michael Kay légügyi szakértő a CNN-nek megjegyezte: ha csak úgy be lehet mászni egy repülőgép futóműaknájába, akkor az is előfordulhat, hogy valaki veszélyes dolgot helyez el ott.

Ferihegyen 2010-ben érkezett hír utoljára illetéktelen behatolóról, egy 19 éves férfit fogtak el. Ő a Tények akkori beszámolója szerint azt mondta, futni indult hajnalban, de az eső és a köd miatt eltévedt. Védekezését az is gyengítette, hogy a repülőtér fegyverrel szigorúan őrzött biztonsági terület, ráadásul 25 kilométer hosszan 3 méter magas szögesdrót-kerítéssel van bekerítve, amelyen nem lehet véletlenül bejutni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik