Nagyvilág

Legalább ketten meghaltak a Fani ciklon pusztításában

Egymillióan vannak veszélyben.

Elérte pénteken India keleti partjait a Fani ciklon, évek óta a legextrémebb vihar, ami az országot sújtja, érkezését heves esőzés és óránkénti 195 kilométeres sebességű széllökések kísérték – jelentette az indiai meteorológiai szolgálat. A ciklon nyomán járó heves esőzések földcsuszamlásokat okoztak Odisha tartományban. A hatóságok két ember haláláról tudnak, egyikük egy menedékhelyen kapott szívrohamot, másikukra egy fa zuhant rá. Közel egymillióan vannak veszélyben Indiában és a szomszédos Bangladesben, az épületekben és a földeken is komoly károkra számítanak, csakúgy, mint az energiaellátásban, a közúti és vasúti közlekedésben. A szél fákat és villanyoszlopokat csavart ki.

Odisha tartomány vezetője, Naveen Patnaik tweetje szerint több mint egymillió embert evakuáltak az ország keleti részéről a vihar előtti 24 órában, több száz katasztrófavédelmi szakember dolgozik a helyszínen, az oktatási intézmények zárva vannak, ahogy a reptér is Bhubaneswarban és a szomszédos Nyugat-Bengál tartomány fővárosában, Kalkotában. Megkérték a környék orvosait és egészségügyi dolgozóit, hogy május 15-ig ne menjenek szabadságra, hadihajókat és helikoptereket állomásoztatnak a tartományban, hogy segítsenek az esetleges mentésekben. A tartomány arra számít, hogy tizenöt kerületet fognak súlyosan érinteni a viharkárok. Mindeközben Indiában épp egy hat hetes választási időszak van, ami jelentősen limitálja a helyi és országos vezetés lehetőségeit az intézkedésre, bár a választási bizottság lazított a döntéshozatali szabályokon, hogy az illetékesek gyorsabban reagálhassanak a felmerülő problémákra.

Konark partjainál halászok készülnek a vihar érkezésére. Fotó: STR/NurPhoto via Getty Images

Indiában a ciklonok szezonja áprilistól decemberig tart, ekkor csapnak le heves viharok a területre hatalmas emberi és anyagi károkat okozva, és átnyúlva a szomszédos Bangladesbe is. 1999-ben ugyanebben a tartományban tízezer ember halt meg egy harminc órán át tomboló “szuperciklon” pusztításának következtében, 2017-ben az Ockhi ciklon több mint kétszáz ember halálát okozta. Az egyre fejlettebb előrejelzési technikáknak köszönhetően azonban a hatóságok ma már időben fel tudnak készülni egy-egy nagyobb erejű ciklonra, és így képesek jelentősen csökkenteni a károkat és az esetleges áldozatok számát. Hat évvel ezelőtt, 2013-ban mintegy egymillió embert menekítettek ki egy ciklon útjából, és ezzel feltehetően ezrek életét mentették meg.

Kiemelt kép: Debajyoti Chakraborty/NurPhoto via Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik