Nagyvilág

Trump egyre nagyobb migrációs vészhelyzetet lát

Az amerikai elnök új bevándorlási szigorításokat rendelt el.

A bevándorlókra vonatkozó új szigorításokat rendelt el Donald Trump. Az amerikai elnök memorandumot küldött William Barr igazságügyi miniszternek és Kevin McAleenan ügyvezető belbiztonsági miniszternek. Utasította őket, hogy 90 napon belül terjesszék elő a szigorúbb szabályokat, amelyeknek tartalmazniuk kell az azonnali hatállyal bevezetett intézkedéseket is.

A szigorítások szerint a déli határokon megjelenő menedékkérők kötelesek lesznek illetéket fizetni kérelmük benyújtásakor, az illegálisan az Egyesült Államok területére lépett emberek pedig addig nem vállalhatnak munkát, míg kérelmükről nem döntenek. A Fehér Ház felszólította a hatóságokat, hogy gyorsítsák fel a menedékkérelmek elbírálását. Donald Trump mindkét minisztériumot felkérte, hogy „ismét gondolják át további bevándorlási tisztségviselők telepítését” a déli határszakaszokhoz.

Az intézkedésekről hírt adó The Wall Street Journal szerint a kormányzat tisztségviselői tarthatatlannak tartják a helyzetet a déli határokon. Az infrastruktúra képtelen ellátni a tömegesen érkezőket. Különösen katasztrofálisnak ítélik, hogy rengeteg a  gyermek, az ő ellátásukra nincsenek felkészülve.

Ez a vészhelyzet egyre szélesedik és egyre komolyabb

– fogalmaz az elnöki memorandum. Trump szerint a gondoskodás a határhoz érkezőkről „elvonja az Egyesült Államok vám-, és határőrizeti szerveit attól”, hogy biztosítsák a határok védelmét.

MTI/AP/Moises Castillo

Az amerikai-mexikói határon kialakult helyzet súlyosságával a bevándorlást támogató szervezetek is egyetértenek, de úgy vélik, a kormányzatnak nagyobb együttérzéssel kellene viseltetnie a szegénység és az erőszak elől menekülők iránt.

A Pentagon hétfőn este beleegyezett, hogy a belbiztonsági minisztérium kérésére újabb 320 katonát küld a déli határhoz. Patrick Shanahan ügyvezető miniszter utasítása értelmében a határhoz küldött kontingensben jogászok, szakácsok, sofőrök is helyet kapnak majd.

MTI/AP/Moises Castillo

A védelmi tárca utasítása lehetővé teszi, hogy a katonák közvetlen kapcsolatot létesítsenek a migránsokkal, azaz maguk is közvetlenül foglalkozhassanak velük, főzhessenek nekik, elszállíthassák őket a határról a befogadó állomásokhoz. Ezt 2006 óta tiltotta a tárca belső szabályzata. Az amerikai-mexikói határon jelenleg 2900 katona és a Nemzeti Gárda mintegy 2000 tagja teljesít szolgálatot. (mti)

Kiemelt kép: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais

Ajánlott videó

Olvasói sztorik