Nagyvilág

Lemond az amerikai igazságügyi miniszter helyettese

Rod Rosenstein május 11-én távozik posztjáról.

Benyújtotta lemondását az amerikai igazságügyi miniszter helyettese. Rod Rosenstein már William Barr miniszter jelölésekor jelezte, hogy távozásna, de Donald Trump arra kérte, maradjon a Robert Mueller vezette vizsgálat lezárásáig.

2017 májusában – James Comey FBI-igazgató menesztése után – Rosenstein nevezte ki Robert Muellert, a 2016-os választási kampányban Trump munkatársai és oroszok között történt esetleges összejátszást vizsgáló bizottság vezetőjévé. Miután az akkori igazságügyi miniszter, Jeff Sessions kivonta magát ebből, ő felügyelte a Mueller-bizottság munkáját.

Nem sokkal miniszterhelyettesi kinevezése után Rosenstein írta azt a Comey munkáját bíráló feljegyzést, amelyet az elnök részben felhasznált az FBI-főnök menesztésének indoklásakor, de ő maga is többször Donald Trump bírálatának középpontjába került.

Például tavaly szeptemberben, amikor elsőként a The New York Times című lap megírta: Rosenstein titokban egyeztetett az FBI és az igazságügyi tárca tisztségviselőivel, hogy le kellene hallgatni az elnök beszélgetéseit, erről meg kellene győzni kormánytagokat is.
Már ekkor felvetődött távozása, de Trump maradásra kérte.

A Mueller-jelentés nyilvánosságra kerülésekor Rosenstein újra a bírálatok kereszttüzébe került. Egy szenátusi meghallgatáson a demokraták azt vetették szemére, hogy az igazságszolgáltatás akadályozása miatt a tárca nem emelt vádat az elnök ellen, noha a jelentés alapján ezt megtehette volna. A miniszterhelyettes védelmébe vette a vizsgálatot és a tárca álláspontját.

Az amerikai sajtóban is megjelent lemondó levelében Rod Rosenstein azt írta:

őrizzük a hitet, betartjuk a törvényt és mindig Amerika az első a számunkra.

A miniszterhelyettes május 11-ét jelölte meg távozása napjaként. (mti)

Kiemelt kép: William Barr amerikai igazságügyi miniszter és helyettese Rod Rosenstein (jobbról). MTI/EPA/Pool/Erik S. Lesser

Ajánlott videó

Olvasói sztorik