Nagyvilág

Juncker: Orbán nem zsarnok, de nem demokrata

Az Európai Bizottság elnöke azt mondta, korábban éppen a magyar kormányfő kérésére találkozott Soros Györggyel.

A HVG-nek Jean-Claude Juncker azt mondta Orbán Viktorról, hogy magánbeszélgetéseikben mindmáig diktátornak nevezi, de a magyar kormányfőt valójában nem tartja zsarnoknak. Ugyanakkor hozzátette,

egy politikus csak attól nem lesz demokrata, mert a szavazók többsége megválasztotta.

Szerinte fontos, hogy az uniós országokban, a kormány politikai hovatartozásától függetlenül, mindenki képviselethez jusson. A EU tagállamaira ugyanazon szabályok vonatkoznak, mint a csatlakozásra várókra. Kell a fékek, egyensúlyok rendszere.

Megtették az előkészületeket a májusi választásokba való külföldi beavatkozás kivédésére. Ő több forrást is el tudott volna képzelni a feladatra, mert nagyon nehéz az álhírek ellen küzdeni. A bizottság készített egy kiadványt, amely főleg a Magyarországon terjesztett álhírekre reagálnak. Juncker hangsúlyozta, ő mindig tartja magát ahhoz, hogy a bizottság, nem lábra, hanem labdára megy.

Tapasztalom én, hogy bizonyos helyzetekben a labda a pályán sincsen, így sokan az egyetlen embert rugdossák középen: a Junckert. Tudom, hogy beterítenek álhírekkel. Nem aggaszt ugyan, de azért jól sem esik.

Az Európai Bizottság elnöke a visegrádi országok egy-egy lapjának adott interjút, Magyarországról a HVG volt jelen.

Sorossal Orbán kérésére találkozott

A Népszava a lengyel Rzeczpospolitában közölt beszélgetésből azt  idézi, hogy a bizottsági elnök a magyarországi plakátkampányról elárulta, Soros Györggyel nem tartja a kapcsolatot.

Kétszer találkoztam vele, először éppen Orbán kérésére, akinek a tanulmányait Soros finanszírozta. Másodszor három vagy négy éve. Nem szeretem az ilyen és ehhez hasonló összeesküvés elméleteket.

Azt mondja, az Európai Bizottság éléről november 1-jén azért távozik, mert nem akart azoktól a vezetőktől függni, akiknek újra kellene jelölniük.

Az Európai Bizottság elnöke legyen szabad ember. De ez nem könnyű.

Bár néhány tagállam időről-időre próbál kibújni a felelősség alól, de biztos abban, hogy néhány éven belül a gondok megoldódnak. Időbe telik, míg azok az országok, amelyek sokáig nagyhatalmak elnyomása alatt éltek, megtanulják, hogy a jogállam az európai építkezés egyik építőköve. „A közép-európai népek, ha szükségét érzik, harcolni fognak ezért”. Szerinte jó döntés volt, hogy a kelet- és közép-európai országok visszakerültek „Európa szívébe”.

Szerinte az Európai Parlament más lesz a választások után, de abban is biztos,

hogy nagy árat fognak fizetni azok a politikusok, akik az ostoba nacionalizmust hirdetik.

Ő tiszteli a nemzetállamokat, szerinte az európaiak nem akarnak egy gyökerét veszített olvasztótégelyben élni. Az uniót nem lehet a nemzeti akarat ellenére építeni, de az egymás ellen uszító, ostoba nacionalizmussal szemben igenis lehet egységet teremteni.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik