Nagyvilág

Több mint 270 szavazatszámláló halt bele a pihenés nélküli számolásba Indonéziában

Nem mindennapi hírt közölt az indonéz választási bizottság, amely szerint eddig 272 munkatársuk halt bele a rengeteg túlórába, az utóbbi tíz napban.

További 1878  munkatársuk pedig megbetegedett – vette észre a Reuters hírét 444.hu.

Indonéziában április 16-án tartottak választásokat, és az ország történetében először egyszerre választottak elnököt, parlamentet, tartományi és önkormányzati vezetőket is, hogy spóroljanak a költségeken. A szavazatszámlálók óriási terheire azonban nem készültek fel.

A 193 millió választópolgár 80 százaléka szavazott, és mindenki öt szavazólapot kapott, vagyis összesen 792 millió szavazatot kell összeszámolni. A munkát kézzel végzik szerte az országban, a 800 ezer szavazóköri eredmény összesítését is papíron számolják ki.

Nem csoda, hogy az országos jelentőségű választások (elnök és parlament) nincs még végeredménye, és ugyan számolást április 17-én kezdték, a hivatalos végeredményt csak május 22-re ígérik. A munkába így is tönkrementek nagyon sokan, mert szinte semmit sem tudtak pihenni a szavazatszámlálók.

A választás eredményét a legnagyobb ellenzéki párt egyébként máris vitatja, és ketten is győztesnek tekintik magukat az elnök-jelöltek közül.

Kiemelt kép: Leadja szavazatát egy férfi a közép-jávai Solo településen az elnök- és parlamenti választások napján, 2019. április 17-én. (MTI/EPA/Ali Lutfi)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik