Nagyvilág

Szirénázva üldözték a rendőrök a kerekes székes nőt

Jennifer Gayman több súlyos betegségben szenved, egy genetikai rendellenesség miatt alig lát, és légzési nehézségekkel járó krónikus obstruktív tüdőbetegség is gyötri. Az orvosa előírására elektromos kerekes székkel közlekedik az Oregon állambeli Brookings városában.

Egy éjjel éppen egy karaoke bárból tartott hazafelé, amikor két rendőr megállította és megbírságolta, arra hivatkozva, hogy nő a járdán haladt, és nem viselt bukósisakot. A jelenetet az egyik rendőr testkamerája rögzítette.

A vita egy pontján az egyik rendőr elővette mobilját, is kikereste a neten, milyen szabályok vonatkoznak az elektromos scooterek használatára.

„Hivatalosan vak vagyok, azért járok ezzel” – próbált érvelni Gayman. „Tudatni fogom az emberekkel, hogy ez a jogszabály rossz. Ezt az eszközt a fogyatékkal élők használják. Azt akarják, hogy menjek az úttesten, és elgázoljon egy autó?” – magyarázta a nő, akinél nem volt bukósisak, a rendőrök azonban azt mondták, anélkül nem mehet tovább. A nő hiába győzködte őket, hogy máshogy nem tud hazajutni, és orvosi igazolása van az elektromos eszköz használatáról, a rendőrök hajthatatlanok maradtak.

Gayman ennek ellenére, amint átvette a büntetést, nekiindult, és folytatta az útját a járdán, miközben az egyik rendőr odaszólt neki, „ha tovább vezet, börtönbe fog menni.”

A rendőrök ezután szirénázva követni kezdték a rokkant nőt, egészen a házáig, ahol megbilincselték, ismertették a jogait és őrizetbe vették.

„Amikor először hallottam az esetről, szkeptikus voltam, hogy nincs-e történetnek egy másik fele is. De ez valóban így történt” – nyilatkozta az ABC News-nak Jacob Johnstun, a nő jogi képviselője, aki a héten nyújtotta be keresetét a város ellen, azt állítva, hogy az eljáró rendőrök megsértették ügyfele jogait, amikor a fogyatéka miatt büntették.

„Nem tudom, miért történik ez velem, főleg hogy már két éve így járok a városban” – nyilatkozta Jennifer Gayman, aki történtek után is használja az eszközt, mert mint állítja, máshogy nem is tud közlekedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik