Nagyvilág

Pamela Anderson kiakadt a Notre-Dame-ra adakozókra

Egyre többen nyilvánítják ki azon a véleményüket, hogy a Notre-Dame újjáépítésére felajánlott rengeteg pénzt sokkal fontosabb dolgokra kellene fordítani.

Szerdán Pamela Anderson fakadt ki, aki azért vett részt egy marseille-i jótékonysági gálán, hogy a rászoruló gyereknek segítsen pénzt gyűjteni, ám az aukción meglepetésére a Notre-Dame újjáépítésére is lehetett licitálni, és sebtében össze is gyűlt rá 100 ezer euró.

Bizonyára a nélkülöző marseille-i gyerekeknek fontosabb lett volna a 100 ezer euró, mint egy templomnak, amelyet már így is milliárdokkal támogattak a milliárdosok

– írta a Twitteren a színésznő, hozzátéve, reméli, hogy az adományozók átgondolják, és inkább oda juttatják majd ezt a pénz, ahol valóban szükség van rá.

Nem Pamela Anderson az egyetlen, akiből hasonló érzéseket váltott ki a Notre-Dame leégése óta beindult elsöprő adakozási hullám.

Az alacsony jövedelmű dolgozók jogaiért küzdő sárga mellényes mozgalom és a szakszervezetek közül is többen bírálták, hogy a leégett templom helyreállítására rendkívüli gyorsasággal hatalmas összeget adtak össze a milliárdosok és a vállalatok.  Sokan álságosnak tartják a hirtelen felbuzgó jótékonyságot, mondván, nagytőkések csak egy jó reklámlehetőséget látnak az adományozásban, ráadásul 60 százalékát leírhatják az adójukból, miközben a társadalom valós problémáival szemben érzéketlenek maradnak.

„Nem kérdőjelezem meg a jó szándékot, de a nagyvállalatoknak kétszer is át kellene gondolniuk, hova adják a pénzüket” – nyilatkozta Markus Renner marketingszakértő, aki szerint túl nagy összeg jött össze túl hamar a Notre-Dame felújítására. Ő mindig azt a tanácsolja a cégeknek, hogy az adományaik legyenek összhangban azzal, hogy mennyi pénzre van valójában szükség egy ügyben, ne reagáljanak hirtelen felindulásból túl egy-egy eseményt.

Ez egy épület, senki sem halt meg

– tette hozzá.

A Notre-Dame leégése óta eltelt tíz napban minimum 750 millió euró (233 milliárd forint) adomány érkezett a templom újjáépítésére.

A jelenségről korábban itt írtunk bővebben:

Notre-Dame: hol volt eddig ez a rengeteg pénz?
Rengeteg pénz gyűlt össze a Notre-Dame felújítására, amiből kiderült, milyen iszonyatosan sok pénze van néhány európainak. De ha erre adnak, miért nem adnak másra is?

Kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik