Kómából soha nem ébred fel csak úgy senki 27 év után

Erről beszélt a nő kezelőorvosa, aki közel három évtized után nyerte vissza tudatát.
Kapcsolódó cikkek

Mint arról korábban beszámoltunk, egy szaúdi nő teljesen visszanyerte tudatát, miután 27 évet töltött vegetatív állapotban. Ez az állapot hasonló a kómához, a különbség, hogy a betegek ilyenkor reagálnak a fájdalomra.

Munira Abdulla egy autóbaleset következtében szenvedett súlyos fejsérülést még 1991-ben, ekkor fia mindössze 4 éves volt. A buszon együtt utaztak, a nő a baleset során magához ölelte fiát, hogy megvédje az esetleges sérülésektől, aki így karcolásokkal megúszta, édesanyja azonban súlyos sérüléseket szenvedett, és órák teltek el, mire végre kórházba szállították.

Friedemann Müller, a nő kezelőorvosa a Spiegel Online című német lapnak az egész világot bejáró hírrel kapcsolatban arról beszélt, egy nagyon komplex esetről van szó.

A páciens minimális tudatállapotban volt, amit éber kómának is nevezhetünk. Ez annyit jelent, hogy képes volt ránézni bizonyos dolgokra, kiváltképp például a fia arcára. A hozzátartozók számára ez a klinikai állapot alig különböztethető meg a kómától, amikor a betegek egyáltalán nincsenek tudatuknál. A differencia csupán annyi, hogy minimális tudatállapotban ki tudják nyitni a szemüket. Kómából soha nem ébred fel csak úgy senki 27 év után

– magyarázta.

Arra a kérdésre, tévedés-e azt állítani, hogy a nő felébredt, a doktor úgy felelt,

ha arra gondol, hogy a páciens hirtelen felkelt, mint egy hosszú alvás után, ahogy mindenki teszi az reggelenként, akkor igen.

Mint mondta, a páciens fizikai és mentális állapota az ébredését megelőző hetekben rendkívüli módon javult. Mostanra pedig már kapcsolatba tud lépni a környezetével és visszatérhet a normális életéhez.

Friedemann Müller közölte, az eset szokatlan, de nem egyedülálló.

Az amerikai Terry Wallis történetét sokan jól ismerik. Ő húsz év éber kóma után kezdett el újra beszélni. De ez nagyon ritka.

Hogyan szülhetett a 14 éve kómában fekvő nő?
Nem is lenne lehetséges, hogy vegetatív állapotban teherbe essen.

Kiemelt kép: iStock