Nagyvilág

Elfogadta a vitatott nyelvtörvényt az ukrán parlament

Az ukrán parlament elfogadta csütörtökön a sokat vitatott nyelvtörvényt, amely ellen a közelmúltban hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát.

A törvény értelmében Ukrajna minden állampolgárának beszélnie kell az államnyelvet. Az állampolgárság megszerzéséhez nyelvvizsgát kell tenni ukrán nyelvből. Folyékonyan kell beszélniük ukránul többek között a magas beosztású tisztségviselőknek, a választott képviselőknek, a diplomáciai szolgálat tagjainak, a bíráknak, a pedagógusoknak, az orvosoknak, valamint az állami és az önkormányzati intézmények dolgozóinak.

A törvény előírja továbbá, hogy a filmeket kötelező ukrán nyelven vagy ukrán felirattal bemutatni a mozikban. Az eredeti nyelven, ukrán felirattal bemutatott filmek aránya azonban nem haladhatja meg a havi 10 százalékot. A nyomtatott sajtótermékek esetében a javaslat engedélyezi a több nyelven való megjelenést, de előírja, hogy az egyik mindenképpen az ukrán nyelv kell, hogy legyen. A különböző nyelven megjelenő kiadványoknak azonosaknak kell lenniük címükben, tartalmukban és terjedelmükben.

A könyvek esetében évente legalább az 50 százalékuknak az államnyelven kell megjelenniük. A számítógépes programok felhasználói felületeinek szintén ukrán és/vagy az Európai Unióban hivatalos nyelvek valamelyikén kell íródnia.

Mindezeken túl az összes általános információnak – hirdetéseknek, felszólításoknak, üzeneteknek, egyebeknek – hang- és vizuális jelzéseknek egyaránt az államnyelven kell megjelenniük.

kiemelt kép: mti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik