Nagyvilág

Srí Lanka-i terror: tudtak róla, nem tettek semmit

A hírszerzés vezetői szándékosan tartottak vissza információkat.

Erről Laksman Kiriella Srí Lanka-i házelnök beszélt a colombói parlamentben. Azt mondta, a készülő terrortámadásra vonatkozó információkat a hírszerzés felső vezetői szándékosan eltitkolták.

A birtokában voltak, de a hatóságok vezetői nem tették meg a kellő intézkedéseket.

A házelnök közölte: a szigetország hatóságait április 4-én az indiai titkosszolgálat figyelmeztette öngyilkos merényletekre szállodák, templomok és politikusok ellen. Három nappal később az államfő vezetésével ülésezett a Srí Lanka-i biztonsági tanács, de ezt az információt szélesebb körben nem osztották meg.

Valaki irányítja ezeket a hírszerzési vezetőket. A biztonsági tanács politizálni kezdett. Ezt ki kell vizsgálni!

Közben kiderült, hogy a húsvétvasárnapi terrortámadásban kilenc öngyilkos merénylő vett részt. Volt köztük egy nő, nyolcat sikerült közülük azonosítani. A támadásért felelőssé tett Nemzeti Tauhíd Dzsamaat vezetője is végzett magával – tudatta a Srí Lankai védelmi miniszter helyettese. A korábbi vezérkari főnök szerint a támadást valószínűleg hét-nyolc éven át készítették elő.

Eddig már több mint hatvan embert vettek őrizetbe a templomok és szállodák ellen elkövetett, 359 halálos áldozattal és több mint ötszáz sebesülttel járó merényletek ügyében. A halottak között 39 külföldi van.

Washingtonnak nem volt előzetes információja a készülő merényletekről – közölte az Egyesült Államok colombói nagykövete. Alaina Teplitz ugyanakkor úgy vélte, jelenleg is folyamatban vannak terrorista összeesküvések Srí Lankán. A terroristák figyelmeztetés nélkül csaphatnak le közösségi tereken, nagy összejöveteleken – figyelmeztetett a diplomata.

Dánia indiai nagykövete a TV2 dán televíziónak arról számolt be szerdán, hogy a robbantások idején eltűnt két dán állampolgár, aki egy colombói szállodába jelentkezett előzőleg. Hozzátartozóik és a hatóságok vasárnap óta sikertelenül próbáltak meg kapcsolatba lépni velük. A merényletekben három dán biztosan meghalt. Anders Holch Povlsennek, Dánia leggazdagabb emberének négy gyermekéből három halt meg a támadásokban.

Kiemelt kép: MTI/EPA/M.A.Pushpa Kumara

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik