Nagyvilág
Párizs, 2019. április 17.
Munkás dolgozik a párizsi Notre-Dame-székesegyház egyik erkélyén két nappal a templomban pusztító tûzvész után, 2019. április 17-én. A lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A tûz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett a teljes tetõszerkezete.
MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Dohányoztak a Notre-Dame felújításán dolgozók

Hét cigarettacsikket találtak. A felújítást végző cég szerint azok nem okozhatták a tűzvészt.

A párizsi Notre-Dame tűzvészében leomlott huszártorony felújításáért felelős cég elismerte, hogy az állványzaton dolgozók egy része dohányzott. Marc Eskenazi, a Le Bras Freres nevű vállalkozás szóvivője emiatt sajnálatát fejezte ki, de azt kizárta, hogy a helyszínen talált csikkek okozták a tüzet.

Mint mondta, sajnálják, hogy vannak munkatársak, akik időnként megszegik a dohányzási tilalmat, de

semmi esetre sem egy rosszul elnyomott csikk okozta a párizsi Notre-Dame tűzvészét.

Mint mondta, dolgozóik elismerték a rendőröknek, „előfordult, hogy dohányoztak”. A szóvivő arra reagált, hogy a Le Canard enchainé című szatirikus hetilap szerdán azt írta, a nyomozók hét cigarettacsikket találtak a leomlott huszártorony körüli állványzat maradványain.

Tényleg tilos volt az állványzaton dohányozni. De a tiltást többé-kevésbé betartották. Viszont egy kissé bonyolult volt mindig lemászni (dohányozni), mert az időbe telik.

Marc Eskenazi szerint kizárt, hogy ez a hanyagság okozta a tüzet.

Ha valaki próbált már tüzet gyújtani egy kandallóban, azt tudja, hogy egy fatörzsre dobott csikktől semmi nem történik.

Azt a hetilap is megerősítette, hogy a szakértők szerint baleset történt, azokat a tényezőket tanulmányozzák, amelyek együttesen járultak hozzá a tűzvészhez. Valószínűsítik, hogy az állványzat liftjeinek elektromos szerkezetében keletkezett rövidzárlat állhat a katasztrófa hátterében. Marc Eskenazi ezt is kizárta, szerinte a szerkezetekkel nem volt semmi gond.

Egyébként is messze voltak a huszártoronytól, már pedig azt már megállapították, hogy a tűz az építmény belső részéből indult. A liftek sem lehetnek a tűzvész okozói.

A székesegyház vezetői a Le Canard enchainének elismerték, hogy a Notre-Dame padlásán – noha ezt is tiltják a biztonsági előírások – voltak olyan elektromos kábelek, amelyekben lehetett rövidzárlat.

A huszártoronyban három harang lakott, amelyekbe elektromos áramot vezettek a nagy harangok felújításának kezdetén 2012-ben. A tűzvész napján a harangok reggel 8 és 9 órakor és a déli mise előtt is megkondultak, majd délután 6 óra 4 perckor is, 12 perccel azelőtt, hogy a füstjelző először riasztott.

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban, amelyet A párizsi Notre-Dame című regényében a híres XIX. századi regényíró, Victor Hugo is megörökített, április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. (mti)

Elkezdték felhúzni az esőzésektől védő ponyvát a Notre-Dame köré
A tűzvész után újabb veszély fenyegeti a székesegyházat.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

flag of the european union on broken brick wall and half usa united states of america flag, crisis president and europe for europe business customs duties on products tax export and import concept
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.