Nagyvilág

Dohányoztak a Notre-Dame felújításán dolgozók

Hét cigarettacsikket találtak. A felújítást végző cég szerint azok nem okozhatták a tűzvészt.

A párizsi Notre-Dame tűzvészében leomlott huszártorony felújításáért felelős cég elismerte, hogy az állványzaton dolgozók egy része dohányzott. Marc Eskenazi, a Le Bras Freres nevű vállalkozás szóvivője emiatt sajnálatát fejezte ki, de azt kizárta, hogy a helyszínen talált csikkek okozták a tüzet.

Mint mondta, sajnálják, hogy vannak munkatársak, akik időnként megszegik a dohányzási tilalmat, de

semmi esetre sem egy rosszul elnyomott csikk okozta a párizsi Notre-Dame tűzvészét.

Mint mondta, dolgozóik elismerték a rendőröknek, „előfordult, hogy dohányoztak”. A szóvivő arra reagált, hogy a Le Canard enchainé című szatirikus hetilap szerdán azt írta, a nyomozók hét cigarettacsikket találtak a leomlott huszártorony körüli állványzat maradványain.

Tényleg tilos volt az állványzaton dohányozni. De a tiltást többé-kevésbé betartották. Viszont egy kissé bonyolult volt mindig lemászni (dohányozni), mert az időbe telik.

Marc Eskenazi szerint kizárt, hogy ez a hanyagság okozta a tüzet.

Ha valaki próbált már tüzet gyújtani egy kandallóban, azt tudja, hogy egy fatörzsre dobott csikktől semmi nem történik.

Azt a hetilap is megerősítette, hogy a szakértők szerint baleset történt, azokat a tényezőket tanulmányozzák, amelyek együttesen járultak hozzá a tűzvészhez. Valószínűsítik, hogy az állványzat liftjeinek elektromos szerkezetében keletkezett rövidzárlat állhat a katasztrófa hátterében. Marc Eskenazi ezt is kizárta, szerinte a szerkezetekkel nem volt semmi gond.

Egyébként is messze voltak a huszártoronytól, már pedig azt már megállapították, hogy a tűz az építmény belső részéből indult. A liftek sem lehetnek a tűzvész okozói.

A székesegyház vezetői a Le Canard enchainének elismerték, hogy a Notre-Dame padlásán – noha ezt is tiltják a biztonsági előírások – voltak olyan elektromos kábelek, amelyekben lehetett rövidzárlat.

A huszártoronyban három harang lakott, amelyekbe elektromos áramot vezettek a nagy harangok felújításának kezdetén 2012-ben. A tűzvész napján a harangok reggel 8 és 9 órakor és a déli mise előtt is megkondultak, majd délután 6 óra 4 perckor is, 12 perccel azelőtt, hogy a füstjelző először riasztott.

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban, amelyet A párizsi Notre-Dame című regényében a híres XIX. századi regényíró, Victor Hugo is megörökített, április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. (mti)

Elkezdték felhúzni az esőzésektől védő ponyvát a Notre-Dame köré
A tűzvész után újabb veszély fenyegeti a székesegyházat.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Ajánlott videó

Olvasói sztorik